Poslovna scena
StoryEditor

Kolektivni ugovor o sedam radnih dana u tjednu

04. Rujan 2012.

Iz tvrtke Jadranska vrata, koncesionara kontejnerskog terminala u riječkoj luci, danas su izvijestili da je s početkom rujna stupio na snagu novi kolektivni ugovor u toj tvrtki.

Uz ostalo predviđa radni tjedan od sedam dana i kojim su ugovorene uskrsnica, regres, božićnica i jubilarne nagrade u najvišim neoporezivim iznosima. To je, kako se navodi u priopćenju, ‘prvi kolektivni ugovor u regiji specijaliziran za operativnost kontejnerskog terminala‘, važit će jednu godinu, s ograničenom produženom primjenom od četiri mjeseca. Najveća novost je radni tjedan od sedam dana, uključujući vikend, čime će se smanjiti potreba prekovremenih sati radnika i povećati produktivnost radnika i procesa, navodi se uz napomenu da povećanje produktivnosti smanjuje troškove, bez negativnog utjecaja na prihode zaposlenika.

Svaki zaposlenik će od 1. rujna ove godine imati pravo na osnovnih 23 dana godišnjeg odmora te dodatnih 7 dana plaćenog godišnjeg odmora. Prema kolektivnom ugovoru, pravilnik o plaćama donosi se zajedno sa sindikatom i supotpisuje, a uskrsnica, regres, božićnica i jubilarne nagrade ugovorene su u najvišim neoporezivim iznosima.Troškove dolaska na posao poslodavac će radnicima plaćati prema cijeni dnevne karte u javnom prometu, a zapošljavanjem kooperanata poslodavac ne smije smanjiti broj izvršitelja utvrđenih Pravilnikom o sistematizaciji na radnim mjestima na kojima se zapošljavaju radnici kooperanata.Uz to, jasno su definirana pravila primjene svih procesa i procedura vezanih za zaštitu i sigurnost na radu, određene su smjernice za osiguranje najveće razine obrazovanja, sigurnosti i produktivnosti zaposlenika.

Iz Jadranskih vrata naglašavaju da su razgovori o novom kolektivnom ugovoru počeli u listopadu prošle godine, iako ta tvrtka, po odredbama Dioničarskog ugovora, nije mogla jednostrano raskinuti važeći kolektivni ugovor dvije godine od dana preuzimanja tvrtke.Ističu da su obje strane uvidjele potrebu promjena i određivanja okvira specifičnih za kontejnersko poslovanje te da su stoga u travnju 2012. započele s pregovorima.Ugovor, koji je stupio na snagu 1. rujna, su potpisali članovi Uprave Antonio P. Passaro i Goran Manfreda, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika u Riječkoj luci Rusmir Cimirotić i predsjednik Samostalnog sindikata zaposlenika Riječke luke Roberto Zubčić, a nazočan je bio i predsjednik pregovaračkog odbora sindikata i predsjednik Novog sindikata Mario Iveković, navodi se u priopćenju.

26. travanj 2024 12:38