Poslovna scena
StoryEditor

Končar D&ST smanjio dobit 5,5 posto

25. Srpanj 2013.

Končar Distributivni i specijalni transformatori (D&ST) u prvih su šest mjeseci ostvarili 13,7 milijuna kuna neto dobiti, što je pad za 5,5 posto prema istom razdoblju lani, podaci su iz financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Ukupni prihodi u prvom polugodištu iznosili su 320,1 milijun kuna i porasli su 4 posto, dok su ukupni rashodi porasli za 4,4 posto, na 302,9 milijuna kuna. Po podacima iz izvješća, prihodi od prodaje su u prvih šest mjeseci iznosili 313,5 milijuna kuna i u odnosu na isto lanjsko razdoblje porasli su za 4,3 posto. Pritom su prihodi od prodaje u Hrvatskoj smanjeni za 8 posto, na 69 milijuna kuna, dok je izvoz povećan za 8 posto, na 244 milijuna kuna te čini 78 posto prihoda od prodaje, navodi se u izvješću.

U skladu sa stanjem ugovorenih poslova za isporuke u slijedećim kvartalima, u Končar D&ST ove godine očekuju smanjenje raskoraka ostvarenih poslovnih prihoda u odnosu na planirane te sukladno tome i postupno smanjenje zaliha. U pojašnjenju poslovnih rezultata se navodi kako je na dan 30. lipnja vrijednost ugovorenih poslova iznosila 517 milijuna kuna, što je smanjenje od 6 posto u odnosu na isti dan prethodne godine kada je iznosila 550 milijuna kuna.

Uprava ocjenjuje da je opće stanje tvrtke stabilno. Kontinuirano se provode aktivnosti na pojačanom ugovaranju novih poslova te također na racionalizaciji poslovanja, boljoj organizaciji, razvojnim iskoracima, smanjenju troškova i općenito na podizanju konkurentske prednosti Končar D&ST-a na tržištu, navodi se u izvješću. Končar D&ST je na kraju lipnja imao 459 zaposlenika.

03. svibanj 2024 19:43