Poslovna scena
StoryEditor

Konsolidator predao ponudu za dokapitalizaciju Dalekovoda

18. Svibanj 2013.

Tvrtka Dalekovod izvijestila je danas Zagrebačku burzu da je početkom tjedna od društva Konsolidator d.o.o. zaprimila obvezujuću ponudu za dokapitalizaciju Dalekovoda u ukupnom iznosu od 150 milijuna kuna, kao i da će Nadzorni odbor Dalekovoda o toj ponudi raspravljati na svojoj sjednici zakazanoj za utorak, 21. svibnja.

U obavijestima Dalekovoda navodi se da je tvrtka Konsolidator d.o.o. u vlasništvu društva Nexus Private Equity Partners d.o.o. za upravljanje otvorenim investicijskim fondovima rizičnog kapitala s privatnom ponudom. Ponuda, koja vrijedi do 15. srpnja, uvjetovana je ‘prethodnim kumulativnim ispunjenjem‘ dvaju uvjeta - pravomoćnosti rješenja Trgovačkog suda o odobravanju sklopljene predstečajne nagodbe te održavanjem Glavne skupštine koja bi donijela nekoliko povezanih odluka.

U priloženoj ponudi tako stoji da će ponuda Konsolidatora biti valjana ukoliko Glavna skupština donese odluku o pojednostavljenom smanjenju temeljnog kapitala radi pokrića akumuliranih gubitaka smanjenjem nominalnog iznosa dionica sa sto na deset kuna. Skupština bi trebala prihvatiti i odluku o povećanju temeljnog kapitala ulozima u pravima, unosom tražbina vjerovnika predstečajne nagodbe u temeljni kapital do najvećeg iznosa od 9,2 milijuna kuna, izdavanjem 921.604 novih dionica u nominalnom iznosu od 10 kuna i po cijeni od sto kuna za jednu dionicu, uz isključenje prava prvenstva postojećih dioničara.

Također, skupština bi trebala Upravi Dalekovoda dati odobrenje da u roku od pet godina poveća temeljni kapital ulozima u novcu za iznos do 60 milijuna kuna, izdavanjem novih dionica, kao i uz isključenje prava prvenstva dioničara koji su stekli dionice u prethodnom povećanju temeljenog kapitala. Uvjet je i da Glavna skupština donese odluku o povećanju temeljnog kapitala ulozima u novcu od strane Konsolidatora u iznosu od 150 milijuna te da se tvrtku Konsolidator nakon dokapitalizacije oslobađa od obveze objave javne ponude za preostale dionice Dalekovoda.

Glavna bi skupština trebala prihvatiti i odluku o opozivu postojećih članova Nadzornog odbora Dalekovoda, osim člana kojeg kao predstavnika radnika kojeg imenuje radničko vijeće, a koja bi stupila na snagu 60 dana nakon dokapitalizacije. U ponudi, uz ostalo, stoji kako je Konsolidator odlučan u svojoj namjeri dokapitalizacije Dalekovoda te da se u toj tvrtki nadaju kako će ona biti okončana što je prije moguće, a kako bi se Dalekovod mogao fokusirati na ostvarivanje plana poslovanja prezentiranog u okviru predstečajne nagodbe.

02. svibanj 2024 11:01