Poslovna scena
StoryEditor

MCI demantira Ćurkovićev demantij: Izražavanje sumnje nije kleveta

06. Svibanj 2013.
Piše:
lider.media

Povodom teksta Demantij – Optužbe protiv Ćurkovića su apsurdne, neistinite i uvredljive, Lider je dobio demantij MCI-a koji prenosimo u cjelosti.

-U navedenoj izjavi i demantiju odvjetničkog ureda Ćurković, Ćurić, Janušić i Banić iznijet je niz netočnih i neistinitih navoda i tvrdnji koje se moraju – i u interesu naše tvrtke i u interesu štampe, medija i javnosti RH – postaviti na pravo mjesto.

Netočno je da je naša tvrtka ‘društvo za televiziju i medijske usluge‘, isto tako je netočno da naša tvrtka nije podnijela kaznenu prijavu protiv Konglomerata Ćurković i da na tu temu portal Energetika-net.com nije ozbiljno ‘rešerširao‘.Točno je da je naša tvrtka savjetodavno društvo za razvoj projekata – između ostalog i za projekte obnovljivih izvora energije (ne razvija vlastite projekte, već projekte naručitelja), da, između ostalog, ima podružnice u Kölnu i Hamburgu i da je već više godina aktivna na hrvatskom tržištu. Također je točno da je naša tvrtka podnijela kaznenu prijavu protiv Konglomerata Ćurković i da su mediji provjerili osnovne navode iz objavljenih članaka.Netočno je da je naša tvrtka ispoljavala ‘apsurdne, neistinite i uvredljive optužbe‘ na račun Konglomerata Ćurković.Točno je da postoji opravdana sumnja da su poduzeća i osobe navedene u kaznenoj prijavi počinili kaznena djela protiv službene dužnosti itd. Na nama nje da sudimo ili presuđujemo, to je dužnosti i obveza organa istrage i pravnih organa RH. Kaznenu prijavu smo podnijeli jer nam je efikasni razvoj gospodarstva RH vrlo važan, a isti je samo uz povjerenje stranih investitora moguć.Također smo se na taj korak odlučili jer imamo puno povjerenje u rad organa pravosuđa RH, a ne da bi ‘nevine‘ optuživali ili klevetali.

Po svim pravnim standardima EU izražavanje opravdane sumnje nije kleveta.Također je netočno da je razvoj projekta Vjetroelektrana koje su pod kontrolom Konglomerata Ćurković trajao isto tako dugo kako stvarno vrlo kompleksni sustav za razvoj projekata iz OIE zahtjeva i kako ‘prosječno upućena osoba‘ vjeruje ili kako odvjetnici Kongolomerata Ćurković žele sugerirati javnosti.Točno je da je Konglomerat Ćurković u jednom začuđujuće kratkom roku ishodio potrebna rješenja i dozvole. Samo primjera radi, što je hrvatskoj javnosti u principu i poznato, navodimo sljedeće: za lokacije ZD2, ZD3 i ZD4 je 2006. podnesen zahtjev za ‘prethodnu elektroenergetsku suglasnost PEES‘ kod HEP-a, 2007. je ista dobivena i već 2008. su lokacije ZD2 i ZD3 imale građevinsku dozvolu i ZD4 lokacijsku dozvolu. Za što je ‘prosječno upućenom‘ developeru potrebno 5-6 godina, Konglomeratu Ćurković nije potrebno više od dvije godine.Dokazni materijal, svjedoke i ostale konkretne činjenice za gore navedeno ne želimo objavljivati na ovaj način – iste ćemo ustupiti organima pravosuđa RH. Netočno je da su ‘svi dovršeni projekti‘ Konglomerata Ćurković ‘ koji se navode realizirani upravo sa svjetksi poznatim njemačkim dobavljačem vjetroagregata, čija suradnja se nastavlja i dalje‘.

Točno je da je Kongolmerat Ćurković sve dovršene projekte, poslije vrlo problematičnih odnosa, realizirao s tvrtkom Siemens Kroatien, protiv koje centrala u Münchenu i podružnica u Beču odgovorna za Compliance System vode internu istragu radi prijave i opravdane sumnje ‘nekorektnih‘ odnosa sa Konglomeratom Ćurković.Netočno je da je naša tvrtka prozvala Antu Ćurkovića ‘kraljem vjetra u Hrvatskoj‘.Točno je da naša tvrtka ne bi nikada prozvala jednu osobu ‘kraljem vjetra‘ koja niti je u upravi, niti je član jednog društva koje aktivno razvija projekte Vjetroparkova.Kako je moguće da ‘kralj vjetra‘ samo u ‘sjeni‘ ili ‘zavjetrici‘ kontrolira rad 20-ak poduzeća s potencijalom od više 200 MW - to će biti pitanje na koje će organi pravosuđa dati odgovor!?Netočno je da je odvjetičko društvo koje zastupa Konglomerat Ćurković jedno neutralno i nezavisno društvo, što sugerira pečat i u njemu navedena adresa.Točno je da je isto odvjetničko društvo dio Konglomerata Ćurković i da firmira pod istom adresom kao i konglomerat. Ova informacija i nije nova. Ista je dio objave koji su Liderpress i Poslovni objavili već 22. rujna 2012. godine – zaključuje se u priopćenju.

20. svibanj 2024 10:29