Poslovna scena
StoryEditor

Mercator bi trebao tražiti partnerstvo van regije

16. Svibanj 2013.

Direktor slovenskog trgovačkog lanca Mercator Toni Balažič izjavio je u četvrtak da je potencijalna vrijednost te tvrtke daleko veća od trenutne kotacije njene dionice na burzi.

-Mercator je tvrtka visoke vrijednosti, ali se taj potencijal ne može realizirati preko noći nego s vremenom i nakon restrukturiranja, a trenutačna cijena nikako ne odražava njenu potencijalnu vrijednost- rekao je Balažič u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

Nakon što je objavljeno da su vlasnici 53 posto dionica Mercatora, a riječ je o bankama i Pivovarni Laško (PL), zaprimile samo dvije obvezujuće ponude za svoje udjele i da hrvatski koncern Agrokor za dionicu navodno nudi oko 110 eura, cijena Mercatorovih dionica na Ljubljanskoj burzi ovog je tjedna pala na najmanju razinu u zadnjih desetak godina i u četvrtak iznosila 96 eura.

Balažič je u razgovoru za STA rekao da je odluka o prodaji većinskog paketa dionica u rukama vlasnika, ali da bi u slučaju da do nje ne dođe najbolje bilo sadašnjoj upravi dati nekoliko godina da restrukturira Mercator i poveća njegovu vrijednost.

U slučaju da do prodaje ne dođe, Mercator bi trebao tražiti novu sinergiju u partnerstvu s nekim većom trgovačkom tvrtkom izvan regije jer bi to donijelo uštede u nabavi, rekao je Balažič.

Smanjivanje troškova nabave za samo jedan posto Mercatoru bi donijelo 23 milijuna eura uštede, a tolika je u vrijeme prije krize bila njegova godišnja dobit, pojasnio je Balažič sinergetske učinke mogućeg objedinjavanja nabave s nekom većom trgovačkom kompanijom u Europi.

26. travanj 2024 19:32