Poslovna scena
StoryEditor

Milanović u Končaru: Vlada treba povući ruke k sebi

18. Lipanj 2013.
Piše:
lider.media

Predsjednik Vlade Zoran Milanović posjetio je Končar i pustio u rad novi visokonaponski laboratorij u tvrtki Končar - Distributivni i specijalni transformatori

Riječ je o investiciji vrijednoj 106 milijuna kuna koja predstavlja iskorak na području proizvodnje srednjih energetskih transformatora. Prije puštanja u pogon premijer je obišao tvornicu dva Končareva društva te ih pohvalio kao uspješnu kompaniju u kojoj država ima većinsko vlasništvo.

- Ovo je primjer kako bi Vlada trebala poslovati u tvrtkama gdje imaju većinsko vlasništvo. Pustiti da rade, povući ruke k sebi i raditi na tome da im se omogući konkurento poslovanje na načine koji su dopušteni. Nećemo više štiti domaće tvrtke kao što je prije bilo dajući im tako lažnu sigurnost. Mi ćemo raditi da im omogućimo lakši pristup kapitala i da budu konkurentniji – rekao je okupljenima Zoran Milanović koji je po prvi put u svojoj premijerskoj karijeri po vlastitim riječima pustio u pogon novu tvornicu.

Pohvalio je Končar na investicijama i najavio je da će i dalje biti podrška kompanijama kao što je Končar. Končar - D&ST je jedan od najboljih europskih proizvođača transformatora koji više od 75 posto proizvodnje izvozi na najzahtjevnija europska i svjetska tržišta. 

- Posljednjih desetak godina u Končaru je investirano u opremu, nova tehnološka rješenja i proizvodne procese oko 1,6 milijardi kuna. Ulaganja u istraživanje i razvoj proizvoda i proizvodnje unutar Grupe Končar dosežu otprilike šest posto ukupnog prihoda. Napravili smo petoljetni plan u kojem imamo planirane investicije preko milijardu kuna – rekao je predsjednik Uprave Darinko Bago.

Predstavljajući investiciju Ivan Klapan, predsjednik Uprave Končar – D&ST-a, istaknuo je kako je otvaranje laboratorija završetak višegodišnjeg procesa modernizacije proizvodnje, tijekom kojeg je, uz laboratorij sa strojarnicom, izrađena i opremljena nova proizvodna hala te je uređen skladišni i uredski prostor.- Investicije posljednjih osam godina iznose više od 200 milijuna kuna, a ta su ulaganja D&ST-u omogućila povećanje ukupne realizacije s 210 milijuna kuna na oko 680 milijuna kuna godišnje, a izvoz s oko 140 milijuna kuna na više od 500 milijuna kuna. Ovom investicijom povećat će se naše tehnološke i proizvodne mogućnosti, te se nadamo daljnjem rastu proizvodnje i prodaje, bez obzira na otežane tržišne uvjete - kazao je Klapan.

26. travanj 2024 11:36