Poslovna scena
StoryEditor

Miruje gotovo polovica poduzetničkih zona

25. Svibanj 2014.

U Zagrebačkoj županiji postoji 57 poslovnih zona, na površini od 3603 hektara, a njihova se veličina kreće od pet do 500 ha.

Prema Analizi poduzetničkih zona na području Zagrebačke županije iz veljače ove godine, gospodarska se djelatnost odvija na njih 30 te se one smatraju aktivnim zonama. Ostale zone koje su predviđene prostornim planovima, a sada ne ‘posluju’ pasivne su zone. U djelatnim zonama posluje 309 poduzetnika, koji zapošljavaju 6258 radnika. Na njihovih 2575 ha ostalo je još otprilike trećina slobodnog prostora za nove ulagače. Poduzetničke zone planirane su pod utjecajem geostrateškog položaja županije prema Zagrebu, a zagrebački gospodarstvenici, kaže se u analizi, sele proizvodnju iz grada u županiju zbog manjih troškova poslovanja i stoga što je dostupnost radne snage ista.

Popunjavanje zona Pasivne zone u studiji su određene kao potencijal za širenje poduzetništva i gospodarskih djelatnosti u županiji. One, iako su u prostornim planovima, nisu infrastrukturno opremljene zbog nepostojanja interesa potencijalnih ulagača. Pasivne zone tako su srednja zona Posavski Bregi u Ivanić-Gradu, u Velikoj Gorici velika zona Vukovinsko polje te u Vrbovcu 10 mikro, malih i srednjih zona. Takve su dvije male zone, Stančić i Lupoglav, u Brckovljanima, u Brdovcu mikrozona Javorje, u Dubravici mikrozona Vučilićevo Prosinec, a u Farkaševcu mala zona. Velika zona u Gradecu, mala u Jakovlju, mala i srednja u Klinča Selu, mala u Kravarskom, u Mariji Gorici mikrozona, u Orlu mala i dvije mikrozone u Pokupskom također ‘ne rade’.- Naime, Zakon o poduzetničkim zonama nalaže popunjavanje zona koje su djelomično popunjene, a tek nakon njihove potpune popunjenosti otvaraju se takozvane pasivne zone. Postoje aktivne zone koje su popunjene potpuno ili djelomično i gdje se potencijalni investitori mogu smjestiti uz manje zahvate. Bitno je istaknuti da se neke od najvećih investicija u Hrvatskoj trenutačno realiziraju upravo na području poduzetničkih zona u Zagrebačkoj županiji poput IKEA-e u Rugvici, novoga Plivinog pogona u Savskom Marofu, logističkog centra Kaufland u Jalševcu ili proizvodnog pogona tvrtke König Metall - Kralj Metala Kovnica & Kralj Metala Alati u Pisarovini - naveo je Zlatko Herček, direktor Regionalne razvojne agencije Zagrebačke županije.

Poticanje ulaganja  U analizi se zaključuje da u županiji ima dovoljno poduzetničkih zona koje mogu udovoljiti i najzahtjevnijim poslodavcima. Infrastrukturna opremljenost aktivnih zona, ističe se, razvijana je prema potrebama i intenzitetu gospodarskih kretanja u zonama. Tvrdi se sa bi daljnja ulaganja trebalo usmjeriti u aktivne zone te na to poticati poduzetnike. Ulaganjima bi trebao svakako pridonijeti, prema županiji, podatak da je Zagrebački ‘prsten’ najbrže rastuća regija s najvećim izborom stručnjaka. Stoga je cilj projekta Info invest centra dati mogućim ulagačima podatke o županijskim poduzetničkim zonama na jednom mjestu i omogućiti ulagačima stalnu vezu kako bi mogli dobiti sve potrebne podatke u kratkom roku.

26. travanj 2024 17:45