Poslovna scena
StoryEditor

Na javnoj raspravi nova pravila o državnoj pomoći u EU

30. Siječanj 2014.

Pravila o državnoj pomoći, inače jedna od delikatnijih tema u Europskoj uniji, doživjet će neke promjene, barem u jednom svom dijelu.

Europska komisija odlučila je pokrenuti javnu raspravu o mogućim izmjenama pravila koja su jedan od najčešćih uzroka trzavica između država članica i Komisije s obzirom na to da prema definiciji izravno sudjelovanje države na tržištu u korist neke privatne kompanije narušava tržišnu utakmicu. Javna rasprava dio je šire inicijative s ciljem modernizacije pravila o državnoj pomoći, a nacrt prijedloga o kojem je otvorena rasprava državama članicama pruža smjernice o davanju pomoći u skladu s pravilima EU u području važnih projekata od europskog interesa (IPCEI, Važni projekti od zajedničkoga europskog interesa). Ti projekti nerijetko imaju važan učinak na otvaranje radnih mjesta, gospodarski rast i konkurentnost, a obuhvaćaju prekogranične prometne projekte, energetsku i istraživačku infrastrukturu te zajednička europska ulaganja u nove tehnologije.

Što je ‘važan projekt‘ Pod Važnim projektom od zajedničkoga europskog interesa podrazumijeva se, među ostalim: jasna korist u okviru jednog ili više ciljeva EU uz učinak na konkurentnost, socijalne probleme, održiv rast i stvaranje vrijednosti diljem EU; mora zaista biti važan i predstavljati veliki pomak (sektori energije, elektronike, istraživanja, prometa, inovacije, industrijske politike itd.); uključivati više od jedne države članice, kao i koristi za više država članica; mora sadržavati koristi koje idu dalje od jednog sektora (efekt multiplikatora za širu europsku ekonomiju). Osim tih osnovnih kriterija važnosti projekta, nacrt sadrži cijeli niz podrobno objašnjenih smjernica i kriterija za projekte koji mogu dobiti državnu pomoć, kao i jasno razložene ‘opravdane troškove’, što je jedna od najvažnijih stvari za potencijalne ponuđače projekata.

Revidiranje pravila Imajući to u vidu, Komisija je odlučila proširiti raspon primjene postojećih pravila i uvesti ih u područja u kojima ih dosad nije bilo. Države će tako imati na raspolaganju opsežniji spektar alata poput avansa, zajmova, jamstava ili nepovratnih subvencija, pa čak i potpunog pokrivanja troškova zatvaranja financijske konstrukcije. U tom smislu, Komisija će revidirati pravila unutar Okvira za istraživanje i inovacije te Smjernica za okoliš, a prijedlozi se prihvaćaju do posljednjeg dana veljače. Komisiju najviše zanimaju stajališta dionika o funkcionalnosti tih smjernica i promjenama na tržištu otkada su usvojene (2006. i 2008.). U raspravi mogu sudjelovati vlasti, građani, kompanije i sve organizacije. 

26. travanj 2024 23:40