Poslovna scena
StoryEditor

Najuspješnije poduzeće u 2012. je CroatiaŠped

15. Svibanj 2013.
Piše:
lider.media

Rasterećenje poduzetnika i preživljavanje još jedne loše godine bili su ključni motivi Fininog gospodarskog foruma u sklopu kojeg se dodjeljuje i nagrada Zlatna bilanca.

Dobitnik Zlatne bilance tj. najuspješnije poduzeće u 2012. godini zagrebački je prijevoznik CroatiaŠped.

Ministar poduzetništva i obrta, Gordan Maras progovorio je o naporima koje Vlada poduzima međutim priznao je kako je potrebno još mnogo vremena i truda kako bi se podigla konkuretnost gospodarstva i poduzetnika, nakon čega se primjerice prestati govoriti o gubitku CEFTE i početi govoriti o dobitku jedinstvenog europskog tržišta.

-U posljednje dvije godine Vlada je uložila goleme napore kako bi rasteretila gospodarstvo i poduzetnike. Nakon porezno rasterećenja slijedi i parafiskalno rasterećenje, kroz kojeg ćemo npr. ukinuti doprinose za šume, koje urar iz Zagreba ne bi trebao plaćati. Osobno mislim da takvi nameti ne bi trebali niti postojati-zaključio je Maras. Svoju analizu hrvatskog gospodarstva iznio je prvi ekonomist Splitske banke, Zdeslav Šantić. Prema njegovim riječima, 2012. godina samo je potvrdila probleme u kojima se nalazimo.

-BDP je od 2008. do kraja 2012. pao 11 posto, što dokazuje da rješenje za naše probleme neće biti niti brzo niti jednostavno – potreban nam je novi model gospodarskog rasta. Po sektorima se, pak, vidi da je i lani najviše pogođena građevinska djelatnost, koja je prije krize bila i preinvestirana. Slični trendovi bilježe se i u maloprodaji. Bit će zanimljivo biti na dodjeli Zlatne bilance za 2014. kada ćemo i vidjeti kakvi su bili kratkoročni efekti ulaska Hrvatske u Europsku Uniji, koji zbog spefičnog trenutka u kojem pristupamo Uniji možda neće biti izraženi onoliko koliko bi mi to željeli-rekao je Šantić.

Na Fina forumu nazvanom ‘Novi trendovi u upotrebi poslovnih infomacija‘ predstavljene su, dvije nove Finine web aplikacije - Transparetno.hr i E-blokade. Aplikacije e-blokade bit će besplatna za sve građane u prva tri mjeseca korištenja, nakon čega slijedi plaćanje za uvid u informacije o naplatnom redu. Anđelka Buneta, predsjednica Uprave Fine, forum je otvorila naglašavajući važnost informacija i korisnost Fine koja barata čitavom lepezom podataka.

- Kako bi se ta lepeza što bolje iskoristila pokrenut je i servis Transparetno.hr, koji će u prvom redu biti namjenjen edukaciji građana i važnosti poslovnih infomacija u donošenju poslovnih i svakodnevnih odluka. Novitet Transparetno.hr-a je i virtualna valuta koju će registrirani korisnici skupljati klikovima na web stranici, a istom će valutom ‘kupovati‘ pristup novim informacijama- kazala je Buneta.

Zdenka Lončar iz Ministarstva poduzetnika i obrta govorila je informatičkoj pismenosti poduzetnika, tj. o nedostatku iste: -Informatička pismenost poduzetnika ovisi i o generaciji. Mlađe generacije poduzetnika su znatno pismenije od starijih, koji još uvijek vole doći u Ministarstvo i tražiti da im se nešto isprinta ili kopira. Ministarstvo se otvorilo poduzetnicima, zbog čega mi volimo reći da nismo Ministarstvo poduzetnika i obrta, već Ministarstvo za poduzetnike i obrt. - kazala je.

26. travanj 2024 11:26