Poslovna scena
StoryEditor

Nema rješenja za radnike Dine, nisu se pojavili predstavnici Hypo banke

13. Srpanj 2012.

Predstavnici radnika Dina Petrokemije i Ministarstva gospodarstva nisu na današnjem sastanku postigli sporazum koji bi omogućio isplatu zaostalih plaća, izjavio je nakon sastanka dopredsjednik Sindikata radnika Dine Predrag Mihaljević.

- Sporazum koji smo predložili nije sklopljen, a na sastanak nisu došli predstavnici Hypo banke, jednog od najvećih vjerovnika Dine. Svoje zahtjeve smo bitno umanjili, ali sporazum nije postignut - rekao je Mihaljević. Kaže kako je cilj radnike isplata plaća iz sredstava najavljene kupoprodaje vlasničke imovine. Napominje kako je zadovoljan nastojanjima i držanjem predstavnika Ministarstva gospodarstva, ali da problem ne može biti riješen bez predstavnika Hypo banke.

Što na sve kažu radnici, vidjet će se danas u 18 sati za kada je zakazana ‘posljednja večera‘ to jest skup radnika ispred porte Dina Petrokemije u Omišlju na otoku Krku, dodaje Mihaljević. Kaže da će radnici vjerojatno napustiti postrojenja ako u međuvremenu netko ne reagira te da će tako bez nadzora ostati 300 tona otrovnih kemikalija.- Ne želimo nikoga plašiti niti ugrožavati okoliš i turizam, ali rješenja više nemamo - kaže Mihaljević. On tvrdi da postoji zainteresirani strateški partner za Dina Petrokemiju, pri čemu je novinarima pokazao dokument - ponudu ukrajinsko-ruske tvrtke United Energy.

Radnici Dina Petrokemije, članice Dioki grupe, od 1. srpnja blokiraju ulaz u tvrtku tražeći isplatu zaostalih plaća i rješavanje stanja tvrtke. Oko 350 radnika nije dobilo šest plaća za ovu godinu, plaću za prosinac prošle godine i još oko 60 posto jedne plaće iz prijašnjih godina. Radnici su organizirali javnu kuhinju za obitelji radnika Dine koja se financira svakodnevnim prikupljanjem i prodajom metalnog otpada iz pogona tvrtke.

05. svibanj 2024 09:33