Poslovna scena
StoryEditor

Nemamo problema s ulaskom Državne revizije u HNB

24. Ožujak 2016.

[gallery columns="5" ids="220931,220932,220933,220934,220935"]

Učinili smo mnogo u transparentnosti poslovanja. Razni su medijski napisi i nastali zbog transparentnosti jer je HNB objavio sve svoje nabave do detalja i posljednje kune

Savjetnik guvernera za fiskalnu politiku Ante Žigman proračunom za ostatak ove godine prilično je zadovoljan. Deficit je uguran ispod tri posto BDP-a, što nagovještava da će se u ovoj i idućoj godini deficit kumulativno smanjiti sedam do osam milijardi kuna. To je dobra pretpostavka za suštinske promjene na rashodovnoj strani. No za to, poručuje, najprije treba stvoriti zakonske pretpostavke, točnije promijeniti zakone kako bi se prava mogla uskratiti/smanjiti bez straha od sudskih procesa. No zbivanja u Saboru manje su obećavajuća. Vladajuća je koalicija sve glasnija sa zahtjevima da poslovanje HNB-a postane transparentnije.

• Izvješće HNB-a u Saboru ni ove godine nije prošlo glatko. Zašto uvijek ista priča?

− HNB je ispunio sve svoje zakonom određene zadaće, pa i one koje se ne tiču glavnog cilja, održavanja stabilnosti cijena. Hrvatska i dalje uspijeva održavati financijsku stabilnost i to u vrijeme dok su mnoge zemlje u EU potrošile milijarde eura da bi sanirale financijske sustave. Dakle, HNB je ispunio sve svoje zakonom propisane zadaće.

• Ovaj se put u Saboru traže zakonske izmjene i to u smjeru obuhvaćanja pregleda poslovanja pod kapom državne revizije.

− Javna kontrola HNB-a nije tako malena kako se na prvi pogled čini.

• Pa, uglavnom se sve svodi na Sabor i javno izvješće?

− Postoji nekoliko segmenata kontrole. Revizija se radi u skladu s europskim trendovima. Komercijalnog revizora koji se odabere na javnome natječaju potvrđuje saborski Odbor za financije i proračun. Svake godine detaljni nalaz odabranog revizora dobiva saborski odbor, koji u svakom trenutku može postaviti dodatna pitanja. HNB dvaput na godinu izdaje izvješće koje izlaže u Saboru, imamo najviše objavljenih publikacija, od financijske stabilnosti, biltena, polugodišnjih i godišnjih izvješća do biltena o bankama. Toliko je toga što HNB daje od svoga poslovanja javnosti, pa ako treba provesti dodatnu reviziju koju bi radila Državna revizija, HNB s time nema problema. No revizor bi trebao vidjeti i usporediti kako funkcioniraju ostale središnje banke. HNB je od ostvarene dobiti u posljednjih četiri-pet godina transferirao u proračun dvije milijarde kuna. Učinili smo mnogo u transparentnosti poslovanja. Razni su medijski napisi i nastali zbog transparentnosti jer je HNB objavio sve svoje nabave do detalja i posljednje kune.

Cijeli intervju možete pročitati u novom broju Lidera.

01. svibanj 2024 12:01