Poslovna scena
StoryEditor

Novi broj Lidera: Mario Draghi - bankar koji će financirati Milanovićevu kampanju

29. Siječanj 2015.
Piše:
lider.media

Hrvatska i Milanović Draghijevim potezom kupili su vrijeme, i to s velikim popustom. Kad završi proces monetarnog popuštanja, većina će zemalja sličnih Hrvatskoj imati još veći javni dug, čime će se još povećati jaz između sjevera i juga Europe. To je medvjeđa usluga koja opet odgađa reforme.

Monetarno popuštanje (quantitative easing, QE) europskoga centralnog bankara Marija Draghija pažljivijim kroničarima vremena i događaja prilično ‘baca’ na svojedobnu tvrdnju bivšega guvernera HNB-a Rohatinskog: ‘Možemo bacati novac iz helikoptera, ali…’. Upravo se u tome ‘ali’ skrivaju (ne)očekivane posljedice europskog tiskanja novca, piše Gordana Gelenčer u novom broju Lidera.

Nepravomoćna presuda Zdravku i Višnji Pevec najnovija je epizoda naizgled beskrajne sapunice na temu gospodarskoga kriminala u Hrvatskoj. U posljednjih godinu dana hrvatsko pravosuđe vodilo je 32 velika kaznena postupka protiv krupnih riba. U tim procesima, od kojih je svaki ‘teži’ od deset milijuna kuna, pravosudna tijela terete čak 575 osoba. Tko su ljudi koji nelegalnim radnjama unose nered na tržište, koji ‘posluju‘ na štetu većine poštenih poduzetnika i zbog kojih javnost danas cijeli poduzetnički milje stigmatizira kao nepošten, otkriva Miro Soldić.

U novom broju Lidera donosimo i razgovor sa Marinom Hrešićem iz PwC Hrvatska koji ističe kako su najveći problemi u nas nedostatak stručnjaka i kašnjenje natječaja za fondove EU, te pišemo o tvrtki TradeTicity koja jedina u Europi farmaceutima nudi IT rješenje u oblaku.

U bloku iz svijeta analiziramo loš tjedan za Njemačku u kojem je Draghi dobio zeleno svjetlo za tiskanje eura, a Grci tvrdo lijevu vladu. Pišemo i o tome kako je britanska aukcijska kuća Christie‘s prošle godine ostvarila rekordnu prodaju unatoč labavu oporavku Europe, pa i Amerike, odakle dolazi najviše njezinih kupaca.

27. travanj 2024 02:44