Poslovna scena
StoryEditor

‘Određeni dioničari ipak su stavili svoje ispred interesa Centar banke‘

04. Rujan 2013.
Piše:
lider.media

-Ovim putem želimo iskazati žaljenje u ime Uprave i Nadzornog odbora Centar banke zbog ovakvog razvoja događaja budući da su uloženi znatni napori u stabilizaciju poslovanja i kapitalno jačanje Banke nakon prve dokapitalizacije te pronalazak strateškog investitora-oglasili su se dan nakon vijesti o odlasku u stečaj iz Uprave Centar banke.

Kako kažu, Alternative Upravljanje sudjelovao je u prvoj dokapitalizaciji s novčanim iznosom od 97 milijuna kuna. Ubrzo nakon prve dokapitalizacije, stanje u Centar banci pokazalo se težim nego što se očekivalo. 

Prema njihovim riječima, normalno poslovanje Banke bilo je otežano zbog naslijeđenog portfelja te određenih ograničenja nametnutih od strane regulatora. Zbog prijašnjeg višegodišnjeg lošeg upravljanja Bankom porastao je broj teško naplativih kredita te potrebnih rezervacija zbog čega je došlo do manjka kapitala banke i u konačnici potencijalnog otvaranja stečajnog postupka. 

Pokrenuto je, napominje se, temeljito restrukturiranje banke, poboljšanje poslovnih procesa, uvođenje efikasnijeg sustava naplate. 

-Unatoč poduzetom restrukturiranju, nagomilani problemi se nisu mogli rješiti u kratkom periodu koje su novi ulagatelj i Uprava imali na raspolaganju. Novi vlasnik, Uprava i Nadzorni odbor su stvorili sve pretpostavke za dodatnu dokapitalizaciju koja se ubrzo pokazala nužnom. U tim nastojanjima su Uprava i Nadzorni odbor pregovarali sa nekoliko potencijalnih investitora međutim, do dokapitalizacije nije došlo isključivo iz razloga jer se određeni ključni dioničari banke nisu suglasili s predloženim načinom dokapitalizacije od strane investitora. Unatoč svim naporima Uprave i Nadzornog odbora, čini se da su određeni dioničari ipak stavili svoje interese ispred interesa Banke i svih uključenih-poručuje se.

-Svi problemi Centar banke koji su sada proizašli prouzročeni su poslovnim događajima koji su nastali daleko prije ulaganja Alternative Upravljanja u Banku. Učinili smo uistinu sve što je u našoj nadležnosti i realnoj mogućnosti djelovanja te pronašli nekoliko potencijalnih investitora za potrebnu dokapitalizaciju. Kao Alternative upravljanje smo dodatno iskazali interes za sudjelovanjem u drugoj dokapitalizaciji koja je bila nužna, međutim, u njoj nam nije dopušteno sudjelovati od strane Povjereničkog odbora FGS-a. Smatramo kako je zatečeno stanje bilo nemoguće riješiti na bilo koji drugi način osim na način koji smo predložili i za koji smo osigurali temeljne pretpostavke u vidu privlačenja investitora i donošenja odgovarajućih skupštinskih odluka te te nam je uistinu žao što je došlo do ovakvog raspleta- rekao je Zoran Zemlić, dosadašnji predsjednik Nadzornog odbora. 

Budući da ulaganje u Banke putem FGS-ova više nije bilo moguće, uloženi su znatni napori u pronalazak strateškog investitora. Nakon pristigle i usvojene ponude J&T Banke na Glavnoj skupštini 16. kolovoza, potencijalni investitor postavio je određene uvjete zbog kojih su nastavljeni pregovori između višegodišnjeg većinskog vlasnika Heruca i J&T Banke koji nažalost nisu dobro završili. 

Podsjećaju da se na dokapitalizaciju Centar banke se odlučilo zbog procesa konsolidacije malih banaka za koje postoji potreba budući da na hrvatskom tržištu dominiraju isključivo velike banke. 

08. svibanj 2024 22:38