Poslovna scena
StoryEditor

Optužnica protiv čelnika bivše Credo banke

26. Siječanj 2013.

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv šestorice hrvatskih državljana (1955., 1954., 1953., 1951., 1979. i 1978.), čelnika bivše Credo banke, koje se tereti da su zloporabom položaja i ovlasti za gotovo 300 milijuna kuna oštetili banku, koja je završila u stečaju.

Odvjetništvo u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici ne navodi identitet optuženika ni o kojoj je banci riječ, ali mediji navode kako je riječ o bivšem predsjedniku i članu Uprave Credo banke Šimi Luketinu i Mati Mišiću, vlasnicima Borisu Baraču i Mirku Vukoviću, te njihovim sinovima članovima Kreditniog odbora Marku Vukoviću i Viboru Baraču.

Okrivljenicima se stavlja na teret da su, kako navodi Županijsko državno odvjetništvo, od 2004. do 2011. godine na području Splitsko-dalmatinske županije kao odgovorne osobe u sklopu svojih ovlasti i protivno odredbama Zakona o bankama, Zakona o kreditnim institucijama i drugim odlukama banke odobravali visokorizične dugoročne i kratkoročne kredite s nakanom da znatno okoriste fizičke i s njima povezane pravne osobe (grupacije). To su činili bez procjene kreditne sposobnosti i adekvatnih sredstava osiguranja, a te kredite su naknadno kontinuirano prolongirali i reprogramirali svjesni da time banku izlažu znatnom riziku i šteti velikih razmjera.

Postupajući tako, tereti ih se da su pribavili imovinsku korist jednoj od povezanih grupacija od najmanje 122.862.000 kuna, a drugoj grupaciji najmanje 175.192.000 kuna, na štetu likvidnosti, rezultata poslovanja, stopi adekvatnosti kapitala, štediša i drugih deponenata banke te drugih dioničara banke, a ujedno ugrozili i daljnje poslovanje banke, stoji u priopćenju Županijskoga državnog odvjetništva.Županijsko državno odvjetništvo u Splitu provodi izvide i dokazne radnje u vezi s daljnjim nezakonitim radnjama odgovornih osoba banke te drugih osoba vezano uz nezakonito odobravanje kreditnih plasmana, kaže se u priopćenju DORH-a.Šestorica čelnika Credo banke osumnjičenih za zloporabe u gospodarskom poslovanju bila su uhićena u prosincu 2011. Nakon nekoliko dana pušteni su iz pritvora.

08. svibanj 2024 01:29