Poslovna scena
StoryEditor

Pejković: Iskorak na fiksno i TV tržište nadmašilo očekivanja

28. Veljača 2013.

Telekomunikacijska tvrtka Vipnet prošle je godine ostvarila 420,4 milijuna eura prihoda, što je gotovo na razini 2011., dok je konsolidirana EBITDA porasla 1,5 posto, na 136,6 milijuna eura temeljem doprinosa fiksnih i TV usluga te manjih troškova poslovanja, što je donijelo i veću konsolidiranu operativnu dobit za 2,2 posto, na 69,4 milijuna eura.

Prošlogodišnji poslovni rezultati Vipneta objavljeni su u sklopu matične kompanije Telekom Austria, a ocjenjujući ih zadovoljavajućim u datom gospodarskom okruženju predsjednik Uprave Vipneta Mladen Pejković te član Uprave i financijski direktor Bernd Schmutterer na današnjem su susretu s novinarima istaknuli da su posljedica povećanih investicija i transformacije tvrtke.

Vipnet je prošle godine investirao blizu 80 milijuna eura, što je 56 posto više nego u godini prije, te im je upravo ta godina i njeni rezultati potvrdili da telekom industrija ne može naprijed bez velikih investicija, istaknuo je Pejković.

Dodao je da će i ove godine nastaviti investirati u ‘snažnom postotku‘, uz napomenu da su prošle godine investirali i 150 milijuna kuna za licencu za digitalnu dividendu (frekvencije), što ove godine nemaju, ali zato imaju godišnje naknade za frekvencije koje su u Hrvatskoj po njemu vrlo velike.

Govoreći o transformaciji tvrtke, Pejković je kazao da su je počeli 2011. uz akviziciju tvrtke B.net, što se pokazalo ispravnim jer je na tragu i velikih svjetskih telekoma koji se razvijaju u pružatelje kompletnih telekom i TV usluga na nacionalnoj razini. Pritom su posebno zadovoljni iskorakom na fiksno i TV tržište koje je prošle godine nadmašilo očekivanja.

Broj kućanstava koja koriste Vipnetove fiksne komunikacijske i tv usluge povećan je za 13,5 posto, na 163 tisuće, dok je u mobilnoj telefoniji ukupan broj korisnika smanjen na 1,92 milijuna, pri čemu je prepaid korisnika bilo manje za 11,5 posto u odnosu na 2011., uz istodobni porast broja pretplatnika i korisnika mobilnog broadbanda za po 6 posto.

Ove će godine pojačano raditi na razvoju mreže 4G i LTE te kroz kombinaciju Vipnetove i B.netove optičke i bakrene infrastrukture nastojati svim uslugama pokriti i što više ruralnog prostora. Pejković je naveo i da ove godine ne planiraju smanjivati broj zaposlenih kojih je krajem prošle bilo oko 1.100.

20. svibanj 2024 00:50