Poslovna scena
StoryEditor

Pivovarna Laško u petak odlučuje hoće li Mercator prijeći u Agrokorove ruke

11. Lipanj 2013.

Nadzorni odbor Pivovarne Laško (PL) u petak će odlučivati o tome hoće li dati suglasnost za sklapanje kupoprodajnog ugovora između većinskih vlasnika Mercatora i Agrokora po kojemu bi hrvatski koncern preuzeo najveći slovenski trgovački lanac, a u pregovorima vlasnika Mercatora i Agrokora koji su u zaključnoj fazi još je nekoliko dilema, iako se vode ozbiljno i profesionalno, navodi u utorak ljubljansko Delo.

S 23,34 posto Mercatorovih dionica PL je najveći pojedinačni vlasnik Mercatora u prodajnom konzorciju, koji uglavnom čine banke i fondovi, a sazivanje nadzornog odbora PL-a moglo bi biti znak da je Agrokor možda spreman povećati svoju obvezujuću ponudu od 110 eura po dionici koju je ponudio sredinom svibnja, kako je to prodajnom konzorciju u završnim pregovorima s Agrokorom naložio predsjednik nadzornog odbora PL-a Vladimir Malenkovič, piše vodeći slovenski list. Delo dodaje da se u Pivovarni Laško o mogućem povećanju Agrokorove ponude ili dodatnim pregovorima nije ništa moglo službeno doznati.

Ukoliko bi nadzorni odbor PL-a u petak dao suglasnost za potpis kupoprodajnog ugovora s Agrokorom, to još ne znači da bi se to uskoro i dogodilo jer bi zbog ostalih tvrtki u skupini Pivovarne Laško bilo potrebno sazvati i skupštinu dioničara, a stvar komplicira i to da se svi koji sastavljaju prodajni konzorcij većinskih vlasnika Mercatora mogu i povući iz njega ako ne budu zadovoljni cijenom ili nekim drugim elementom iz ugovora, navodi list.

-Prema ocjenama dobro obaviještenih izvora, pregovori s Agrokorom ovaj su put u završnoj fazi i odvijaju se profesionalno. Sve strane ponašaju se racionalno, a dogovor do kojega se došlo uvažava i koristi Mercatora te sigurnosne mehanizme za njegovo uspješno prestrukturiranje. No, jamstava da će posao biti zaključen nema, jer konzorcijski ugovor za članove prodajnog konzorcija nije obvezujući- navodi list.

Posao bi, navodi Delo, mogao pasti u vodu ako se netko iz prodajnog konzorcija povuče, čime bi udio Mercatorovih dionica namijenjen prodaji pao ispod 50 posto. No, takvo je ‘soliranje‘ u ovom trenutku ipak malo vjerojatno jer su okolnosti u kojima se nalazi većina sadašnjih vlasnika Mercatora teške i takve da su doista zainteresirani za prodaju svojih udjela, navodi list.

Na zaključivanje posla s Agrokorom navodi i ‘kritična‘ situacija u kojoj je sam Mercator, pa bi ključni element u odlučivanju za dogovor moglo biti pitanje restrukturiranja više od milijarde eura Mercatorova duga, dodaje Delo. 

-Mercator s bankama želi postići dogovor o dugoročnoj otplati svog duga. Neslužbeno se doznaje da neke banke u zamjenu za takav reprogram zahtijevaju da Agrokor sudjeluje i u dokapitalizaciji (Mercatora), što se nije moglo provjeriti- navodi list.

Delo prenosi i mišljenja udruge malih dioničara Mercatora koji su još uvijek skeptični glede povezivanja Mercatora s Agrokorom, kako zbog cijene o kojoj se govori, tako i zbog odraza takvog poteza na domaće dobavljače i proizvođače koji su ovisni o Mercatoru.

11. svibanj 2024 05:05