Poslovna scena
StoryEditor

FOTO: Plinacro i Gazprom potpisali akcijski plan

17. Siječanj 2013.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Mladen Antunović, predsjednik Uprave hrvatskog operatora plinskog transportnog sustava Plinacro, i zamjenik glavnog izvršnog direktora Gazproma te generalni direktor Gazprom Exporta Alexander Medvedev potpisali su Plan aktivnosti o provođenju projekta gradnje odvojka Južni tok na teritoriju Hrvatske.

Time je i formalno potvrđen interes i zajedničko sudjelovanje u projektu te su utvrđene obveze i aktivnosti koje svaka strana ima u razdoblju od 2013. do 2016.- Dogovorili smo sve aktivnosti i rokove. Do srpnja ćemo osnovat ćemo zajedničku tvrtku Južni tok u kojoj će svaka strana imati udio u vlasništvu od 50 posto, završetak idejnog projekta i potpisivanje sporazuma s Gazprom Exportom očekuje se do ožujka, onda idu i natječaji. Početak radova se očekuje do srpnja 2015., a puštanje u rad u prosincu 2016. - kratko je opisao aktivnosti rada na odvojku Južnog toka preko kojeg će Hrvatska dobavljati 2,7 milijardi kubnih metara plina godišnje.U zajedničku tvrtku svaka će strana uložiti temeljni kapital, odnosno oko 30 posto ukupne investicije vrijedne 60 milijuan eura, što je 10 milijuna eura, a s obzirom da je lanjska godina za Plinacro bila dobra, kako je rekao Antunović, ta će sredstva pribaviti iz zadržane dobiti. Zajednička pak će se tvrtka za ostatak zadužiti na tržištu kapitala.- Investicija je vrlo isplativa jer će sve kapacitete zakupiti Gazprom Export, a zagarantirana stopa povrata na kapital iznosi osam posto - naglasio je predsjednik Uprave Plinacroa, dodavši da će projekt pridonijeti i sigurnosti opskrbe jer plina u Hrvatsku dolazi bez posrednika i pretpostavka je da će kao takav biti jeftiniji.

Isto je istaknuo i Medvedev, još jednom naglasivši da će odvojak osigurati jedan kontinuitet u opskrbi prirodnim plinom te da je od svih pitanja iz energetske sfere o kojima se razgovara s Hrvatskom upravo Južno tok ono najvažnije.- Čeka nas još puno poslova, no napravili smo detaljan plan naših aktivnosti i po tom ćemo planu ‘voziti’ - rekao je Medvedev.Gazprom planira izgraditi i termoelektranu na plin na teritoriju Hrvatske i u okviru tog projekta ne žele biti samo isporučitelj, nego i sudjelovati u izgradnji, proizvodnji i distribuciji. No Medvedev kaže da je prerano o tome detaljnije govoriti te da će više informacija zasigurno imati do kraja godine.

Potpisivanju je prisustvovao i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak koji je naglasio da unatoč tome što je Hrvatska mala zemlja zbog čega će neki reći da nije presudna za jednu veliki kompaniju kao što je Gazprom, upravo ruski interes potvrđuje da Hrvatska ima svoju poziciju u Europi i na europskom energetskom tržištu.- Naš je posao osiguranje sigurne i najjeftinije opskrbe hrvatskim građanima i industriji, a da bismo to omogućili moramo razgovarati s najboljima. I ovo je samo jedan od načina, no ne i jedini, da se osigura najsigurnija opskrba i najjeftinija cijena. Otvaramo vrata svima koji nam u tome mogu pomoći - istaknuo je Vrdoljak, podsjetivši da je upravo cijena plina razlog zašto hrvatska industrija nije bila konkurentna.

04. svibanj 2024 14:19