Poslovna scena
StoryEditor

Poduzetnik iz Luxembourga Ivan Žilić želi kupiti Hypo banku

14. Svibanj 2014.

Poduzetnik iz Luxembourga Ivan Žilić, za kojega se nagađa da posjeduje imovinu vrijednu više od 20 milijardi eura, izjavio je kako i dalje intenzivno pregovara s austrijskom vladom o kupnji "Hypo banke" i da je za to spreman izdvojiti 2,7 milijardi eura.

"Ako bude nešto više u ponudi, spreman sam dati i veću cijenu", kazao je Žilić u intervjuu kojega je u srijedu objavio sarajevski "Dnevni avaz".

Tvrdi da je za to dovoljno financijski moćan i to ilustrira činjenicom da je u Luxembourgu prošle godine na ime poreza na obrt platio milijardu i 70 milijuna eura.

Žilić, podrijetlom iz Vareša u središnjoj Bosni, tvrdi kako je "Hypo banka" bez obzira na sve probleme koji je opterećuju vrijedna investiranja.

"Banka je zdrava ako više nema upliva politike", kazao je Žilić objašnjavajući kako još uvijek čeka odgovor austrijske vlade na ponudu koju je dao te kako se nada kako će on uslijediti u narednih petnaestak dana.

Žilić je istaknuo kako "Hypo banku" želi kupiti jer bi na taj način sam sebi otvorio vrata za dodatno investiranje u BiH, za što je spreman izdvojiti čak pet milijardi eura.

"Za Bosnu sam spreman dati pet milijardi eura u svako doba ali preko vlade", kazao je Žilić sugerirajući kako je najizglednije investiranje u gradnju autocesta.

On ocjenjuje kako je kupnja banke jedini način za ulazak na bosansko tržište jer sadašnje vlasti u BiH ne pokazuju nikakvu inicijativu za privlačenje inozemnog kapitala, a dodatna je poteškoća suviše kompliciran ustroj države u kojemu se ne zna tko je za što odgovoran.

Na upit je li spreman investirati i u Hrvatsku Žilić je odgovorio kako je riječ o "specifičnoj državi" u kojoj u ovom trenutku ne vidi nikakve projekte koji bi ga privukli.

"U BiH vidim više zdravih projekata nego u Hrvatskoj", kazao je Žilić.

04. svibanj 2024 20:11