Poslovna scena
StoryEditor

Polovica prihoda ostvarena u izvozu

30. Listopad 2012.

U prvih devet mjeseci ove godine ukupni prihod Adris grupe iznosio je 2,6 milijarde kuna, što je za 2,6 posto više od prošlogodišnjeg.

Prihodi od prodaje roba i usluga iznose 2,28 milijarde kuna i, u usporedbi s prošlogodišnjim razdobljem, veći su za 3,7 posto. Prihodi od prodaje u inozemstvu iznose 1,07 milijardi kuna i veći su 5,3 posto. Operativna dobit iznosi 418 milijuna kuna i sedam posto je niža od prošlogodišnje. Dobit prije poreza iznosi 571 milijun kuna, što je za 13,5 posto manje nego u prvih devet mjeseci 2011. Razlog tomu je pad neto financijskog rezultata zbog utjecaja negativnih tečajnih razlika na financijskoj imovini.

Analiza rezultata duhanske strateške poslovne jedinice pokazuje da je TDR u prvih devet mjeseci ove godine ostvario jedan posto manju prodaju nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. I nadalje je prisutan trend pada potrošnje na hrvatskome i regionalnim tržištima, prosječno pet do deset posto. Uz pad financijskih rezultata i pad potrošnje, nastavljen je trend prelaska potrošača na niže cjenovne segmente. Uz to, uočava se snažan rast potrošnje rezanih duhana koji imaju višestruko povoljniji porezni tretman od cigareta.Zbog nastavka stagnacije hrvatskoga gospodarstva i pada potrošnje, tvrtka je pad prihoda pokušala nadoknaditi rastom na inozemnim tržištima. Tako je, primjerice, TDR u prvih devet mjeseci ove godine ostvario 61 posto svoje prodaje u izvozu ili tri postotna boda više nego u lanjskom razdoblju. Turizam tradicionalno ostvaruje više od 90 posto prodaje na stranim tržištima, dok je Cromaris u posljednje dvije godine gotovo udvostručio izvoz. Gledajući pak u cjelini, Adris grupa gotovo polovicu prihoda od prodaje roba i usluga ostvaruje na inozemnim tržištima.U turističkom dijelu poslovanja Adris grupe ostvareno je šest posto više noćenja gostiju nego u prvih devet mjeseci 2011. Cijena noćenja povećana je također za šest posto. Rezultat je to i nove, prepoznatljive ponude u višem cjenovnom segmentu, prilagođene novim trendovima u turizmu. Hoteli Monte Mulini i Lone, proizvodi pozicionirani u segment pet zvjezdica, pridonijeli su naime prepoznatljivosti destinacije i vrhunskoj ponudi. Tvrtka za proizvodnju i preradu ribe, Cromaris, u prvih devet mjeseci 2012. povećala je prodaju za devet posto. Cromaris je u rujnu ove godine završio i rekonstrukciju svog proizvodno-logističkog centra u Zadru, čime je nastavljen višegodišnji investicijski ciklus. U istom izvještajnom razdoblju u Cromarisu je završena druga dokapitalizacija vrijedna 145 milijuna kuna. Kapitalno jačanje tvrtke preduvjet je rasta i razvoja, a time i održivosti ovog posla. Cromaris se intenzivno priprema za razdoblje ulaska u EU i znatan pad subvencija.

26. travanj 2024 12:46