Poslovna scena
StoryEditor

Predstavljeni prvi rezultati Wüstenrot životnog osiguranja

21. Studeni 2012.

U 15 godina postojanja sustav stambene štednje u Hrvatskoj, u koji je uključeno 500 tisuća građana, pokazao se kao iznimno značajan u socijalnom i ekonomskom smislu, ocijenili su na današnjoj konferenciji za novinare čelnici Wuestenrot stambene štedionice (WSŠ) i Wuestenrot životnog osiguranja.

Pet stambenih štedionica, koje djeluju u Hrvatskoj, do danas su plasirale ukupno oko četiri milijardi kuna stambenih kredita, uz prosječnu kamatnu stopu od oko 5,1 posto, koja je fiksna kroz cijelo vrijeme otplate kredita, za razliku od kamata na stambene kredite komercijalnih banaka.

Samo WSŠ je do sada odobrio gotovo 19 tisuća stambenih kredita vrijednih više od 1,6 milijardi kuna (s fiksnom kamatom od 2,99 do 4,99 posto), što je vrijednost oko 4.000 stanova, rekao je član Uprave Wuestenrot stambene štedionice Ivan Ostojić, navodeći to kao primjer benefita sustava stambene štednje za hrvatsko gospodarstvo, kroz aktivnost građevinskog sektora.

Koristi od tog sustava ima i državni proračun, iz kojeg se godišnje štedišama WSŠ-a kroz poticaje za stambenu štednju uplati 30 milijuna kuna, a u koji ta štedionica na ime poreza, naknada, doprinosa i dr. uplati više od 50 milijuna kuna - oko 22,5 milijuna od "hladnog pogona", tj, poreza na dobit, doprinosa za zaposlene, PDV-a na usluge i sl., a oko 28,5 milijuna kuna kroz PDV za kreditiranje.

Dodao je i da udio loših, tj. nenaplativih stambenih kredita na razini hrvatskog bankovnog sustava danas iznosi oko 6 posto, a u sustavu stambene štednje tek 0,88 posto.

Iako proračunsko planiranje ide u smjeru štednje, u WSŠ-u ipak ne očekuju smanjenje ili ukidanje državnih poticaja za stambene štedište, što je vidljivo i iz projekcija proračuna do 2015. godine.

Na konferenciji za novinare predstavljeno je i Wuestenrot životno osiguranje, koje je s radom započelo 1. veljače ove godine, u čije je osnivanje uloženo oko pet milijuna eura.

To osiguranje trenutno ima oko 1.200 klijenata, zaračunatu bruto premiju od gotovo četiri milijuna kuna. Do kraja godine, kazao je predsjednik Uprave tog društva Igor Đurić, plan je ‘prikupiti‘ više od 2000 klijenata i bruto premiju veću od 6 milijuna kuna, a u narednih pet godina cilj im je ući među prvih deset osiguravatelja života.

27. travanj 2024 17:40