Poslovna scena
StoryEditor

‘Preuzimanje Croatia osiguranja bilo bi priča o slovenskom uspjehu‘

16. Ožujak 2013.

Mogućim preuzimanjem Croatia osiguranja i jedne osiguravajuće tvrtke u Srbiji slovenski Triglav mogao bi imati trećinu tržišta osiguranja u regiji, a to bi bio uspjeh i za Sloveniju, izjavio je za ljubljansko Delo od subote direktor Triglava Matjaž Rakovec.

-Preuzimanje Croatie i DDOR-a u Srbiji bio bi priča o slovenskom uspjehu, a to je Sloveniji u ovom trenutku itekako potrebno-rekao je Rakovec, pozvavši institucionalne vlasnike Triglava koji je u većinskom vlasništvu državnih fondova da ‘pokažu odvažnost‘ u namjeri uprave da dade ponudu za kupnju Croatie.

Najveći vlasnici Triglava su javni zavod za mirovinskog osiguranje ZPIZ i državni fond SOD, a država posredno kontrolira 64 posto dionica Triglava.

Budući da se tržišni udio Triglava u Sloveniji smanjuje, njegova jedina prilika u budućnosti je jačanje u regiji, a zato je Triglav zanimljiv i stranim investitorima koji bi takvu strategiju podržali, ocijenio je Rakovec u razgovoru.

Priznao je da sam Triglav u sadašnjem trenutku ne raspolaže dovoljnim sredstvima za kupnju Croatie i DDOR-a, te da bi za to trebao dokapitalizaciju ili stranog strateškog investitora.

-Za preuzimanje bi mogli imati određen iznos vlastitih sredstava, ali naravno za takve investicije sami nemamo dovoljno kapitala- rekao je Rakovec.

Rakovec je upozorio da vlasnici Triglava odluku u vezi s Croatia osiguranjem trebaju donijeti što prije budući da će vrlo brzo biti poznato prodaje li se 71 posto Croatiinih dionica u vlasništvu države ili samo 51 posto, te da se očekuje kako će obvezujuće ponude trebati dati u svibnju ili lipnju.

Nova Ljubljanska banka (NLB) koja je imala 3 posto dionica Triglava u petak je dionice prodala, dobivši za njih 12 milijuna eura, piše Delo.

02. svibanj 2024 13:21