Poslovna scena
StoryEditor

Prijave za najboljeg online poduzetnika još samo do 31. kolovoza!

28. Kolovoz 2014.

Jedna od popularnijih riječi u vokabularu europske birokracije u posljednje je vrijeme startup, odnosno pokretanje malih tehnoloških tvrtki. U skladu sa željom jačanja interesa ponajviše mladih za takav oblik poduzetništva Europska komisija pretprošle je godine odlučila pokrenuti godišnju nagradu za najboljeg internetskog poduzetnika, svojevrsni Oscar za europski tehnološki sektor, kako mu vole tepati.

Svi zainteresirani državljani Europske unije imaju još nekoliko dana tijekom kojih mogu nominirati sebe ili nekog drugog za Europioneers 2014 Web Entrepreneur Award, odnosno godišnju nagradu koju EU dodjeljuje najuspješnijim internetskim poduzetnicima.

Javnost i stručni žiri

Europska komisija nagradu dodjeljuje u suradnji s Deloitteom, Europskim forumom mladih inovatora i Institutom HUB. Cilj je, tvrde u Komisiji, identificirati i prepoznati uspješne internetske inicijative, promicati ulogu internetskih poduzetnika te potaknuti potencijalne buduće poduzetnike. Oko 1300 prijava dobiveno je prošle godine, a odluku je donijelo pet tisuća članova startup zajednice. Ove godine, pak, nagrade će biti rezultat kombiniranog izjašnjavanja javnosti i stručnog žirija u kojem su renomirani članovi startup zajednice. Posljednji rok za nominacije je 31. kolovoza, a nagrade će biti dodijeljene početkom studenog u Dublinu.

Četiri kategorije

Nagrada koju su prošle godine osvojili Alexander Ljung (Soundcloud) i Jon Reynolds (Swiftkey) dodjeljuje se u četiri kategorije: Internetski poduzetnik godine (za poduzetnike koji su stvorili nove digitalne usluge i proizvode čiju okosnicu čine internet ili mobilni uređaji), Mladi internetski poduzetnik (za one mlađe od 30 godina), Poduzetnik koji je ostvario najveći rast (najmanje 20 posto prosječnoga godišnjeg rasta tijekom tri godine) i Internetska poduzetnica godine (najmanje 50 posto osnivača kompanije moraju biti žene). Potkraj rujna znat će se najboljih pet kandidata za svaku kategoriju, a glasovanje će biti otvoreno od 26. rujna do 24. listopada.

Startup Europe, program Komisije unutar kojeg se dodjeljuje nagrada, osmišljen je radi promicanja kulture startupa, podizanja svijesti i interesa za internetsko poduzetništvo te, što je vjerojatno najvažnije, olakšavanja pristupa novcu za perspektivne projekte u sklopu programa ‘Horizont 2020‘.

Internetska stranica za nominacije:

www.europioneers.eu/apply/

19. svibanj 2024 04:31