Poslovna scena
StoryEditor

Prijave za nove startup projekte do kraja veljače

05. Veljača 2013.

Do kraja veljače 2013. Zagrebački inkubator poduzetništva zaprimat će prijave za nove startup projekte, najavio je na tiskovnoj konferenciji Mihovil Barančić, suosnivač ZIP-a, i predsjednik udruge hrvatskih poslovnih anđela CRANE.

U ZIP-u trenutačno na startup projektima vrlo uspješno radi devet timova, no ima kapaciteta za osnivanje novih. Najboljim startupom pokazao se Publiconn jer je nešto manje od tri mjeseca razrađena i lansirana ideje te osnvano poduzeće. Branimir Šloser, jedan od pokretača Publiconna, izjavio je da je ulazak u ZIP bio dodatni impuls koji im je u samo dva tjedna priskrbio 1200 korisnika iz 29 zemalja. Publiconn je u ZIP-u dobio prostor i uvjete za rad, te mentore što je omogućilo završetak razvoja mreže. Među korisnicima Publiconna su velike hrvatske tvrtke, banke, gradovi i županije, te klijenti iz regije. Trenutačno Publiconn ima više od 150 otvorenih natječaja za cijeli svijet čija je vrijednost nekoliko milijna eura, a Šloser je naglasio da je plan širenje na tržište regije i država članica EU.O kakvim se startup projektima radi govorio je Saša Cvetojević, jedan osnivača ZIP-a, izdvojivši BacWay, Fieldpod, mash.me, nutrioCode, portal Šminkerica…

No programere čeka još jedno iznenađenje, a najavio ga je Mario Brkić iz BeeOne GMbH, poduzeća Erste banke osnovanog u Austriji, koje se bavi istraživanjem digitalnih inovacija u financijskoj industriji i organizira hackthone. Radi se o natjecanju programera koji u roku 24 sata moraju razviti inovativan prototip softverskih rješenja za uklanjanje poteškoća na mobilnim i web platformama za bankarske i financijske klijente. Uspjeh hrvatskog startupa i suradnja sa ZIP-om navela je Erste banku i BeeOne na organizaciju Erste Finnovation Hackathona u Zagrebu od 9. do 10. Ožujka u ZIP-u. Natjecateljski timovi, sastavljeni od najviše četiri člana, trebaju riješiti jedan od tri ponuđena problema u roku od 24 sata i u tri minute prezentirati aplikaciju, a nagrada svakom članu pobjedničog tima je 1.337 eura. Na natjecanju mogu sudjelovati programeri iz cijele Hrvatske i regije, a cilj je zapravo pozicionirati Hrvatsku kao lidera startupa u regiji te povezati programere s velikim komapnijama. Značajno je da autori sudjelovanjem na natjecanju ne gube autorsko pravo nad intelektualnim vlasništvom, a autori najzanimljivijih radova mogu se nadati i potencijalnoj poslovnoj suradnji. Sve informacije u vezi Erste Finnovation Hackathon uskoro će biti dostupne na www.zipzg.com. ZIP je inicijator i održavanja regionalne konferencije o startupu, bit će održana od 13. do 16. lipnja 2013. na Hvaru, a okupit će iskusne startup kompanije i sve one koje to područje zanima.

26. travanj 2024 16:57