Poslovna scena
StoryEditor

Probili smo zapreke po cijelom svijetu, jedino ne možemo u HEP

23. Listopad 2014.

Djelatnike zapošljavaju na osnovi karakternih osobina. Svake godine vode ih sa svojim partnerima na putovanje na kojem se dijele božićnice i bira djelatnik godine. Zaposlenice nisu u strahu da će dobiti otkaz ako ostanu u drugom stanju. Svatko u svom sektoru ima slobodu odlučivanja, direktor ne mora znati sve jer vjeruje zaposlenicima.

Takvu poslovnu politiku odabrali su Ivan i Mirjana Topčić, vlasnici Tim Kabela, tvrtke koja se bavi prodajom kabela i vodiča.  Bračni par u nekoliko navrata angažirao je konzultante i za razliku od mnogih obiteljskih tvrtki - poslušao ih.

Ove godine realizirat ćete 200 milijuna kuna prihoda, što će biti rekord u vaših 20 godina postojanja. Međutim, i tijekom krize uspijevali ste držati glavu iznad vode unatoč tome što je vaša djelatnost ovisna o građevinskom sektoru, koji je pao za 50 posto. Kako?

- Sjećam se da smo u rujnu 2008. imali na lageru kupljene robe vrijedne pet milijuna eura. Tona bakra u to vrijeme vrijedila je 5300 eura, a za četiri mjeseca cijena je pala na 1900 eura. Znači, ne samo da je ukupno tržište padalo nego nam se vrijednost robe smanjila s pet na jedva dva milijuna eura. To je bio velik udarac koji nam je donio velike gubitke, no, srećom, imali smo akumulirana sredstva. Za razliku od nekih kolega poduzetnika nismo ulagali u gradnju kako bismo oplemenili kapital, nismo kupovali automobile i stanove, čuvali smo dobit za teška vremena i tako pokrili gubitke. Nastavili smo poslovati kao da se ništa nije dogodilo, pa naši kupci nisu uopće osjetili pad tržišta. Bili smo oprezni, bojali smo se i to nas je spasilo. U krizi smo, zapravo, postali svjesni  koliko smo jaka tvrtka.

Kad je tržište počelo padati, strategiju ste usmjerili na izvozne aktivnosti. U Hrvatskoj se često može čuti da je proboj na globalno tržište za manje tvrtke gotovo nemoguća misija. Je li to istina?

-    Postoje predrasude prema našoj sredini koje i jesu i nisu opravdane. Mi smo također upali u tu zamku, misleći da nam nije mjesto među velikim igračima. Međutim, kad smo se odvažili na prve korake, uvidjeli smo da smo sposobni odgovoriti na zahtjeve globalnog tržišta. Trebalo nam je dvije do tri godine da probijemo zapreke, da nas uopće prime na sastanak. Najprije smo osvajali regiju, a zatim tržišne niše prebacili na sjever Europe, tj. Estoniju i Litvu, Bliski i Daleki istok, u Afriku i općenito zemlje Trećeg svijeta u kojima se danas dinamično razvijaju infrastrukturni projekti koji zahtijevaju naše proizvode.  Prvi posao, vrijedan 700 tisuća eura, sklopili smo s belgijskom tvrtkom koja je radila poslove u Africi. To je bio veoma zahtjevan posao, no kad smo ga uspješno obavili, dobili smo vjetar u leđa i stekli samopouzdanje. Oformili smo tim za izvoznu ofenzivu na čelu s Ivanom Breuljem, koji vrlo uspješno ugovara poslove. Ove godine ušli smo na tržišta Iraka i Irana, naši su kabeli u Tajlandu, Vijetnamu,  Africi i svakodnevno održavamo  kontakte i poslove u šezdeset svjetskih zemalja. Uskoro će nam udio izvoza u ukupnom prometu iznositi  pedeset posto.

>>> Cijeli intervju pročitajte u tiskanom izdanju Lidera.

05. svibanj 2024 05:55