Poslovna scena
StoryEditor

Prodaja Kraš Grupe u prvom kvartalu porasla za 10 posto

27. Lipanj 2015.
Piše:
lider.media

Kraš grupa, koju čine najveći domaći konditor Kraš, Karolina te Mira iz Prijedora, u prvom je kvartalu ove godine ostvarila konsolidirane ukupne prihode od 207 milijuna kuna, što je više od 19 milijuna kuna nego u prvom tromjesječju prošle godine.

Prihodi od prodaje na domaćem tržištu iznosili su 104 milijuna kuna, dok je na inozemnim tržištima ostvareno 97 milijuna kuna prihoda od prodaje.

U izvještaju o tromjesečnom poslovanju koji je Kraš grupa dostavila Zagrebačkoj burzi ističe se kako je rast ukupnih prihoda od 10,1 posto bio popraćen i rastom ukupnih rashoda od 10 posto, uz obrazloženje da je trend povećanih nabavnih cijena osnovnih sirovina (osobito kakaovca i prerađevina od kakaovca te koštičavog voća) iz prošle godine nastavljen i u prvom ovogodišnjem kvartalu. U takvim uvjetima poslovanja bruto dobit Grupe iznosila je visokih 73,1 milijun kuna, pri čemu je bruto marža na razini od 36,34 posto. Kvartalna neto dobit iznosila je 1,8 milijuna kuna.

U izvještaju koji potpisuje Damir Bulić, predsjednik Uprave Kraša, navodi se kako su u prvom ovogodišnjem kvartalu nastavljene aktivnosti na jačanju tržišnog pozicioniranja brendova uz povećane marketinške aktivnosti i ulaganja. Također se ističe kako je, sukladno planovima razvoja, u tijeku povećana investicijska aktivnost na modernizaciji proizvodnih pogona u tvornicama u Zagrebu, Osijeku i Prijedoru.

Što se tiče izvoznih tržišta, u sklopu ukupnog povećanja izvoza u prvom kvartalu znatno je povećanje prodaje ostvareno na tržištima Australije, Saudijske Arabije, Njemačke, Švedske, Srbije i Slovenije.

26. travanj 2024 09:19