Poslovna scena
StoryEditor

Radenska u prodaju tek krajem godine

08. Travanj 2014.

Prodaja slovenske Radenske, koja godišnje proda stotinjak milijuna litara mineralnih voda i drugih pića, bit će završena u drugoj polovici ove godine, izjavio je za slovenski poslovni dnevnik Finance direktor Radenske Milan Hojnik.

Skupina Pivovarna Laško (PL), u okviru koje posluje i Radenska, počela je postupak prodaje Radenske u rujnu prošle godine, a u veljači je zaključen i produženi rok za prikupljanje obvezujućih ponuda interesenata.

Hojnik je rekao da zaključivanje cijelog postupka, suprotno najavama da će to biti ranije, očekuju u drugoj polovici godine te da će buduća organiziranost poslovanja tvrtke uvelike ovisiti o strategiji novog vlasnika i njegova uključivanja u slovensko tržište.

 - Uvjeren sam da se za sudbinu Radenske, zbog njene tradicije, odličnih robnih marki i već afirmiranih proizvoda, a osobito zbog znanja sada zaposlenih, ne treba bojati - rekao je Hojnik.

Obvezujuću ponudu za kupnju Radenske dala je češka tvrtka Kofol" koja je sa 700 zaposlenih druga najveća češka kompanija za punjenje i prodaju pića, a navodno je ponudu dala i tvrtka Coca-Cola Hellenic iz Grčke, navode Finance. Riječ je o kompaniji koja je prisutna u 28 država srednje i istočne Europe te ima više od 70 proizvodnih lokacija. Mogućom akvizicijom Radenske u Sloveniji, u kojoj već ima svoje distribucijsko poduzeće, Coca Cola Hellenic poboljšala bi svoje sinergijske učinke u regiji, navode Finance.

List dodaje da je po neslužbenim podacima obvezujuću ponudu za Radensku dao i jedan financijski investitor, odnosno fond.

Stvari s prodajom Radenske pomalo su se i pravno zaplele početkom ove godine zbog sudskog postupka kojim svoj udio u tvrtki ili odštetu zahtijeva strani državljanin Rudolf Hoehn Šarić, potomak nekadašnjeg vlasnika Radenske. Odvjetnici Radenske tvrde međutim da prema nasljednicima bivšeg vlasnika Radenska nema obveze nego da bi tijekom denacionalizacijskog postupka Hoehn Šasriću mogle biti isplaćene državne obveznice iz državnog fonda za odštetu SOD (Slovensko odštetno društvo).

27. travanj 2024 01:44