Aktualno Poslovna scena

Raiffeisen Bank International ostvarila 756 milijuna eura dobiti

Raiffeisen
Lider
Autor Lider

U prvome polugodištu 2018. Raiffeisen Bank International AG (RBI) ostvario je konsolidiranu dobit u visini 756 milijuna eura.

>>>Raiffeisen Bank International udvostručio dobit u 2017.

– Vrlo smo zadovoljni svojim polugodišnjim rezultatima, osobito s obzirom na to da je očekivani gubitak od prodaje Raiffeisen Bank Polske već uključen u podatke za drugo tromjesečje. RBI je na održivu putu rasta, riječi su Johanna Strobla, predsjednika Uprave RBI-ja.

Prihodi od poslovanja veći su za 5 posto ili 119 milijuna eura na godišnjoj razini te iznose 2.669 milijuna eura. Neto kamatni prihodi porasli su za 4 posto na 1.663 milijuna eura zahvaljujući povećanju neto kamatne marže za 5 baznih bodova na 2,48 posto.

U općim troškovima poslovanja zabilježeno je smanjenje za blagih 9 milijuna eura na godišnjoj razini te je njihov iznos 1.494 milijuna eura. Udio troškova u prihodima snižen je za 2,9 postotnih bodova na 56,0 posto.

Neto otpuštanje od 83 milijuna eura

U izvještajnom razdoblju došlo je do neto otpuštanja gubitaka od umanjenja vrijednosti financijske imovine u iznosu 83 milijuna eura, dok je u istom razdoblju prošle godine ta stavka iznosila 100 milijuna eura. Na to pozitivno kretanje utjecalo je dobro makroekonomsko okruženje u pogledu priljeva i uspješne naplate u ukupnom iznosu od 361 milijun eura. Stoga se i u 2018. nastavlja smanjenje omjera neprihodonosnih kredita, koji je od početka godine pao za dodatnih 0,9 postotnih bodova te je krajem lipnja iznosio 4,8 posto.

>>>RBI pokrenuo program za razvoj financijskih tehnologija Elevator Lab

Omjer pokrivenosti neprihodonosnih kredita povećao se za još 6,5 postotnih bodova na 73,5 posto.

Izgledi

– Predviđamo nastavak pozitivnoga kretanja troškova rizika u drugom polugodištu te smo stoga prilagodili i svoje izglede, izjavio je Strobl.

RBI će poticati rast kredita uz prosječno godišnje postotno povećanje po srednjim jednoznamenkastim stopama.

Očekuje se da će gubici od umanjenja vrijednosti financijske imovine (troškovi rizika) u 2018. biti ispod razine zabilježene u 2017.

RBI predviđa da će se udio neprihodonosnih kredita u srednjoročnom razdoblju dodatno smanjiti.

>>>RBI prošlu godinu završio s konsolidiranom dobiti od 1,12 milijarde eura

Banka je kao cilj postavila udio troškova u prihodima ispod 55 posto u srednjoročnom razdoblju. Sljedećih godina cilj je RBI-ja ostvariti konsolidirani povrat na kapital od približno 11 posto.

Na temelju toga cilja namjera mu je raspodijeliti između 20 i 50 posto (omjer isplate dividende) svoje konsolidirane dobiti. Prodaja temeljnoga bankovnog poslovanja u Poljskoj nije uključena u ciljne vrijednosti u ovim izgledima.

Komentari