Poslovna scena
StoryEditor

Rakovec: Želimo kupiti Croatia osiguranje i postati najveći u regiji

10. Travanj 2013.
Piše:
lider.media

Krajem lanjskog ožujka Zavarovalnica Triglav d.d., najveća slovenska osiguravajuća kuća, zainteresirana za kupnju Croatia osiguranja, potpisala je ugovor s IFC-om, fondom Svjetske banke.

Osnovali su tvrtku Triglav International i prenijeli na nju vlasništvo svih biznisa Triglava u regiji osim slovenskog, a to su poslovanje u Hrvatskoj, Češkoj, Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori te Bosni i Hercegovini. IFC ulazi u vlasništvo te kompanije, a Rakovec se nada da će taj fond Svjetske banke i službeno povisiti kapital Triglava INT za 25 milijuna eura, što će slovenskoj tvrtki omogućiti planirani šoping na Balkanu. 

Zahvaljujući takvom aranžmanu s IFC-om, slovenski državni fondovi ostat će većinski vlasnici matičnog poduzeća u Sloveniji.Triglavu je kupnja Croatia osiguranja , za koje će privatizacijski natječaj, kako je jučer najavio ministar Slavko Linić, biti objavljen u svibnju, zapravo presudan poslovni potez želi li i ostvariti svoj plan rasta do najvećeg osiguravatelja u regiji.

Prema riječima predsjednika Uprave Matjaža Rakovca za planirane akvizicije ima malo više od 100 milijuna eura svojeg kapitala.- IFC ima AAA rejting i pouzdan je partner za naše poslovne planove na tržištu regije, koje je u osiguranju nerazvijeno u usporedbi s Europom. Naša je vizija rasti u regiji, ne samo organskim rastom nego i preuzimanjima, kako bi Triglav postao najveći osiguravatelj na ovom prostoru - rekao je u intervjuu za Jutarnji list. Istaknuo je kako trenutačno imaju lidersku poziciju u Sloveniji, Crnoj Gori i Makedoniji. 

- Imamo 8 posto tržišta BiH, a s Croatia osiguranjem i tamo bismo zauzeli čelnu poziciju. U Makedoniji Croatia ima samo životna osiguranja, a mi imamo neživotna, pa je sinergija potpuna, dok u Srbiji oboje imamo mali udio. Triglav u Hrvatskoj i Srbiji ima vrlo mali udio, od 3 do 4 posto. Premija osiguranja u Sloveniji je 1000 eura po stanovniku, u Europi blizu 2000, Hrvatskoj 279, a u Srbiji 77 eura, stoga ta dva tržišta na kojima smo slabo prisutni imaju najveći potencijal - istaknuo je Rakovec koji je otkrio i kako im je za javljanje na natječaj ipak potrebna dokapitalizacija.Na pitanje novinara koliko po njemu vrijedi CO rekao je kako je takvo nešto teško odrediti bez dubinskog snimanja kompanije, no kako treba imati na umu da je sam osiguravajući biznis Croatia osiguranja neprofitabilan, odnosno da se manje uprihodi nego što ima šteta i troškova. -Tako je bilo i u Triglavu 2009., no unatoč tome procjenjujemo da ćemo ove godine isplatiti 22,7 milijuna eura dividende, onoliko koliko je Triglav isplatio zajedno u 16 godina od 1994. do 2009. - rekao je prvi čovjek Triglava. Odgovorio je i na pitanje vide li druge mogućnosti za rast na hrvatskom tržištu.

- Hrvatsko tržište je specifično i konsolidirano. Osim Croatia osiguranja i Agram grupe te većih stranih igrača, imate samo male osiguravajuće kompanije s udjelima do pet posto i od toga je spajanjem teško napraviti dobru tvrtku. Treba napomenuti i da budući kupac Croatia osiguranja mora imati ideju i plan što će raditi u ostatku regije, inače mu samo Croatia osiguranje neće biti uspješna akvizicija jer je hrvatsko tržište premalo za samostalni uspjeh, kao i slovensko. U tom kontekstu netko treći može biti vlasnik i Triglava i Croatia osiguranja, ali netko iz regije prvo je mora konsolidirati - rekao je Rakovec te napomenuo kako bi, ukoliko kupe Croatia osiguranje zadržali ime i brend.

- Croatia osiguranje danas je u poziciji u kojoj je Triglav bio 2009., kada sam postao predsjednik Uprave. Znamo kako s padom tržišnog udjela ostvariti visoku profitabilnost, a da to bude dobro za buduće poslovanje - rekao je objasnivši zašto smatra da su oni upravo najbolji kupci za ovu državnu tvrtku.

27. travanj 2024 01:16