Poslovna scena
StoryEditor

Ruski Gazprom otvara predstavništvo u Zagrebu

12. Lipanj 2012.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Ruski naftni gigant Gazprom, odnosno njegova tvrtka kćer Gazprom Neft, dolazi u Hrvatsku. Jasminko Umičević, naftni konzultant rekao je, prenoseći informacije iz stručnih krugova, kako Gazprom Neft ima najveći potencijal da dođe na hrvatsko tržište i tržište BiH.

- Ovih dana otvaraju predstavništvo u Zagrebu - rekao je Umičević na 4. energetskoj Areni, održanoj danas u Zagrebu.Potvrđuju to i izvori bliski toj ruskoj kompaniji u čijem je većinskom vlasništvu i Naftna industrija Srbije (NIS). Direktor tvrtke će, kažu, biti Boris Medvedev, bivši ministar-savjetnik Veleposlanstva Ruske Federacije u Hrvatskoj i velika je vjerojatnost da se Gazprom Neft fokusira na istraživačke koncesije za koje su navodno već i ranije bili zainteresirani, ali ih je dvofazno dobivanje koncesija (jednu za ostraživanje, drugu za eksploataciju) u tome spriječilo. No novi Zakon o rudarstvu koji se očekuje to pojednostavljuje pa se time konkurencija napokon zaoštrava i utrka počinje.

- S obzirom da se u Hrvatskoj mijenja Zakon o rudarstvu i da u regiji postoji višak rafinerijskih kapaciteta logičan smjer njihova širenja su ili istraživačke koncesije ili osvajanje maloprodajnog tržišta. Vjerojatno ce isto će raditi i Ina prema Srbiji, tako da je pitanje tko će biti brži i sposobniji - mišljenje je i Tomislava Čoraka, mlađeg partnera u A. T. Kearney-u. Podsjetimo, Gazprom Neft se spominjao i kao zainteresirani kao kupac benzinskih pumpi koje prodaje OMV u Hrvatskoj i BiH. Međutim, kako piše Jutarnji list, pola godine od najave o prodaji benzinskih pumpi, u pregovore o kupnji ušao je ruski naftni div Zarubežnjeft u čijem je vlasništvu Optima grupa iz BiH. To bi bio njihov, izravno ili preko Optime, prvi iskorak na hrvatsko tržište maloprodaje naftnih derivata.

Sudeći prema tim informacijama, Hrvatska bi u vrlo kratkom periodu mogla dobiti dva velika ruska igrača ogromnog investicijskog potencijala i u svakom slučaju, dva velika i opasna konkurenta Ini koja bi uvelike mogle utjecati na promjenu trenutne situacije na naftnom tržištu.

26. travanj 2024 19:43