Poslovna scena
StoryEditor

Sada se ne zarađuje već gradi pozicija za sutra

14. Lipanj 2014.

Prošlog je tjedna u Logističko distribucijskom centru kompanije Stanić u Kerestincu održana mala, ali važna svečanost, na kojoj je održana službena primopredaja 18 novih MAN-ovih kamiona kupljenih preko Auto Hrvatske. Uz preostale nove 22 hladnjače Iveco tvrtka Stanić proširila je vozni park s ukupno 40 novih kamiona koji prevoze proizvode na minus režimu.

Zvijezdan Stanić, vlasnik i direktor tvrtke, nije krio svoje veselje zbog realizacije te investicije, koja mu omogućuje učvršćivanje vodeće pozicije u distribuciji proizvoda na minus temperaturnom režimu, a zajedno s njim zbog tog su se, neuobičajeno velikog posla u Hrvatskoj zadnjih godina, veselili i nazočni predstavnici Auto Hrvatske i njemačkog MAN-a.

- Želimo pokazati da se i u ovim vremenima može investirati i da u biznisu ima i dobrih vijesti! - nekoliko je puta ponovio Stanić.

• Znači da ste opet prolongirali vrijeme za to da počnete malo više zarađivati? Iz financijskih izvješća vidljivo je da vam je profitna stopa iznimno niska.

- Sad nitko ne zarađuje. Sad se održava poslovanje i gradi se pozicija za sutra. Godinama smo zarađivali mnogo više, ali ovo su godine stabilizacije i oštrenja konkurentnosti za Europsku uniju. Sve naše investicije idu u tom smjeru, jer želimo izaći na europsko tržište i za godinu, dvije nastupati unutar EU. Uvjeren sam da s ovakvom investicijskom strategijom u tome možemo uspjeti. Na kraju krajeva, sve je to rizik. Bez rizika ne možete voditi biznis.

• Čujem da se u EU osjeća nedostatak kamiona, pogotovo na relaciji luka Koper - Njemačka i Velika Britanija.

- Upravo sve ovo što radimo, radimo da bismo se pripremili za te poslove. S druge strane, i za robu koju distribuiramo unutar Hrvatske želimo da dođe do kupca što brže i na propisanom temperaturnom režimu. To nam jamče nova vozila, iako je sve, kada je tehnika u pitanju, sklono kvarovima, ali kod novih vozila sigurno je to sve postojanije i sigurnije nego kod starih.

• Ipak se ne oslanjate samo na distribuciju, gdje ste najjači, već dosta radite na disperziji poslovanja u segmentima gdje je snažna konkurencija. Nije li vas strah takvog pristupa?

- Znamo koliko je hrvatsko tržište plitko i slabo profitabilno, ali je isto tako perspektivno i svima zanimljivo. Kao nova članica EU zanimljivi smo i proizvođačima i distributerima i retailerima. Perspektiva distributerskih kompanija u EU je samo u inovativnosti. Pratimo trendove oko nas i nastojimo biti u asortimanu usluga što kvalitetniji i bolji. Znači, treba što više toga ponuditi na jednom ovako plitkom tržištu. Ako imate samo jedan proizvod, jako ovisite o konkurenciji. Ako imate dva proizvoda, malo manje. Ali ako imate deset proizvoda, rizik ste disperzirali na deset mjesta. Tako je i kompanija Stanić, koja je bila čisti distributer, pokušala diverzificirati rizik i to ponajprije na ono što znamo dobro raditi, a to je skladištenje i distribucija prehrambenih proizvoda i to pogotovo na režimu od -20 do +4 Celzijeva stupnja. Kažem pogotovo zato što u tom dijelu samo mi u Hrvatskoj to radimo na nacionalnoj razini.

>>>Cijeli razgovor možete pročitati u novom broju Lidera.

05. svibanj 2024 23:17