Poslovna scena
StoryEditor

Siemens povećao bruto dobit na 48,5 milijuna kuna

28. Siječanj 2013.
Piše:
lider.media

Siemens Hrvatska je u poslovnoj 2012. zabilježio nove narudžbe u vrijednosti od 1.055,3 milijuna kuna što predstavlja blago povećanje u odnosu na prethodnu poslovnu godinu kada su nove narudžbe iznosile 1.051,3 milijuna.

Ostvareno je ukupno 769,2 milijuna kuna prihoda, što je manje u odnosu na 975 milijuna kuna ostvarenih u 2011. Veći prihodi u 2011. najvećim dijelom su rezultat ubrzane realizacije projekata ugovorenih u istoj poslovnoj godini u sektoru Energije i veće aktivnosti na inozemnim IT tržištima.

U poslovnoj 2012. tvrtka je ostvarila dobit prije oporezivanja u iznosu od 48,5 milijuna kuna što predstavlja značajno povećanje u odnosu na godinu ranije, kada je ostvarena dobit od 7,4 milijuna kuna. Znatno manja dobit 2011. godine primarno je posljedica smanjenja vrijednosti potraživanja uslijed nelikvidnosti kupca.

U poslovnu 2012. godinu, koja je počela 1. listopada 2011. Siemens je ušao s dodatno razrađenim ustrojem. Tog dana s radom je prema planu počeo novoosnovani sektor infrastruktura i gradovi (Infrastructure & Cities). Uspostavom novog sektora kompanija planira postati jedan od vodećih sudionika dinamičnog rasta ulaganja u infrastrukture i gradove. Svoje kompetencije i poslovne djelatnosti Siemens ujedinjuje u jednu poslovnu jedinicu kako bi gradovima dao rješenja za mobilnost, zaštitu okoliša i uštedu energije.

-U poslovnoj 2012. godini Siemens Hrvatska uspio je ostvariti postavljene poslovne ciljeve, što s obzirom na izrazito složene tržišne prilike u kojima poslujemo, smatramo velikim uspjehom. Taj uspjeh rezultat je partnerskih odnosa koje gradimo s našim kupcima i hrvatskim gospodarstvom općenito, te činjenice da su glavne poluge našeg poslovanja sve više usluge poput montaže, puštanja u pogon i održavanja u našim operativnim sektorima, a koje pružaju naši vrhunski inženjeri, domaći stručnjaci. Također proizvodi i rješenja iz portfelja za okoliš kao najvažnijeg pokretača poslovanja u cijeloj korporaciji Siemens, koji našim kupcima omogućuju povećanje energetske učinkovitosti i smanjenje štetnih emisija, dobivaju sve veću ulogu.- kazao je predsjednik Uprave Mladen Fogec.

Jedan od najvažnijih poslova u 2011. godini bio je potpisani ugovor o isporuci 16 vjetroturbina za projekte VE Zadar 2 i VE Zadar 3 s tvrtkom EKO d.o.o. Krajem siječnja 2012. ove godine izvršena je primopredaja te je vjetroelektrana tijekom veljače puštena u komercijalni pogon. Ukupna snaga vjetroelektrana je 36,8 MW koje će proizvoditi oko 120.000 MWh sati godišnje, što je dovoljno za opskrbu preko 30.000 kućanstava.

Započeti su radovi rekonstrukcije i prenamjene spremničkog prostora autopunilišta Terminala za naftne derivate Žitnjak u Zagrebu tvrtke Jadranski naftovod. Projektom će se postići moderno, sigurno, precizno, integrirano i potpuno centralizirano uprav-ljanje i nadzor auto i vagon pretakališta kao cjelovitog sustava upravljanja terminalom.

Za projekt izgradnje Vjetroparka Jelinak španjolskog investitora Acciona Energy Siemens Hrvatska isporučit će visokonaponsko 110 kV rasklopno postrojenje, energetski transformator snage 40 MVA, srednjenaponsko 20 kV rasklopno postrojenje te sustav zaštite i daljinskog upravljanja kao i sustav telekomunikacijskih veza za trafostanicu. Vjetropark u Segetu, općini Splitsko-dalmatinske županije, čija će ukupna snaga iznositi 30 MW.

Siemens je potpisao s Ministarstvom zdravlja u toku poslovne godine 2012. nekoliko ugovora za opremanje zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj najmodernijim Siemensovim rješenjima i opremom na području dijagnostičkog snimanja i terapije. Krajem poslovne godine Siemens je dobio licencu za testiranje krvlju prenosivih bolesti, i to za testiranje doborvoljnih darivaoca krvi. Time će početkom nove, poslovne 2013., započeti s novim segmentom laboratorijske dijagnostike u zavodima za transfuzijsku medicinu i dodatno učvrstiti svoju vodeću poziciju na području zdravstvene skrbi.

U Podravkinoj Tvornici juha i Vegete u Koprivnici pušten je u produkcijski rad modernizirani sustav za automatizirano upravljanje proizvodnjom i skladištenjem SI-CALIS. Sustav koji je 1999. godine pušten u pogon, te je zastario, zamijenjen je najmodernijim sustavom visoke raspoloživosti koji će duži niz godina omogućavati nesmetan i pouzdan rad proizvodnje i skladištenja u Tvornici juha i Vegete.

U konzorciju s tvrtkom Elektrokem d.o.o. iz Zagreba Siemens provodi modernizaciju elektroničkog signalno-sigurnosnog sustava za Glavni kolodvor u Zagrebu. Siemens je u poslovnoj godini 2012. nastavio i s isporukom rješenja u segmentu tehnologija za zgradarstvo. Siemensova napredna rješenja, koja uključuju sustave automatske regulacije klimatizacije i ventilacije, sustave vatro i plinodojave, videonadzora, alarmnog ozvučenja i dr., u protekloj su poslovnoj godini uspješno uvede-na u zgrade brojnih tvrtki, hotela, bolnica, trgovačkih centara i raznih ustanova.

26. travanj 2024 19:37