Poslovna scena
StoryEditor

Sječka rasprodana, a energana ‒ nema

24. Siječanj 2015.

Nastave li se umnožavati projekti za proizvodnju električne i toplinske energije na šumsku biomasu, moglo bi to izazvati pravi kaos na tržištu. Mnogo je više zainteresiranih za šumsku sječku nego što su kapaciteti Hrvatskih šuma.

HŠ može isporučiti tržištu 2,2 milijuna kubika sirovine (sječke i trupaca), a potražnja se procjenjuje na pet milijuna kubika.  

Među onima koji su ušli u biznis s biomasom je Spin Valis, čiji predsjednik Uprave Zdravko Jelčić smatra da bi Hrvatske šume trebale žurno raskinuti neke kupoprodajne ugovore o kupnji šumske biomase. Nije rekao koje, ali napomenuo je da je riječ o tvrtkama koje su ‘izlicitirale na javnom natječaju znatnu količinu šumske biomase, a u međuvremenu nisu ispoštovale ugovornu obvezu o gradnji, odnosno stavljanju u pogon kogeneracijske jedinice u ugovorenim rokovima‘.

Kaže da je ukupno takvih 18 potpisanih ugovora za 830 tisuća tona šumske biomase.

S obzirom na to da sječke nema dovoljno za sve, i mnogi drugi smatraju da su je Hrvatske šume dodijelile bez jasnih kriterija, pa su ugovori o isporuci potpisani i s tvrtkama koje se tek planiraju baviti tim poslom, a k tome još i kasne s investicijom. Pritom najviše aludiraju na tvrtku Uni Viridas, koju je osnovao belgijsko-turski konzorcija Unit Investment, a koja u Babinoj Gredi gradi kombinirano postrojenje za proizvodnju električne i toplinske energije na biomasu, koje je, prema najavama, trebalo biti završeno još potkraj prošle godine.

Voditelj projekta gradnje Uni Viridasove energane Ivan Barišić, međutim, tvrdi da bi pogon trebao biti pušten u probni rad za dva tjedna.

‒ Komercijalnu proizvodnju očekujemo u svibnju – veli Barišić i dodaje da je projekt vrijedan 35 milijuna eura te da nema razloga za ljutnju ostalih aspiranata na drvnu sječku.

Slično razmišlja i Marijan Kavran, direktor Hrvatskoga drvnoga klastera i tajnik Udruženja proizvođača peleta. On veli da ne bi trebalo raditi na revidiranju dosadašnjih ugovora poduzeća s Hrvatskim šumama o isporuci sječke, što se odnosi i na četrnaestogodišnji ugovor Uni Veridasa i HŠ-a. Kavran ipak apelira da se poradi na uspostavljanju reda. U HŠ-u pak kažu da uvijek ima nezadovoljnih, ali da su natječaji bili transparentni, što drugim riječima znači da nema naznaka njihova ponavljanja.

03. svibanj 2024 05:02