Poslovna scena
StoryEditor

Službeno je - Triglav želi Croatia osiguranje

23. Kolovoz 2013.

Slovenska osiguravateljska skupina Triglav odlučila je da će sudjelovati u postupku u kojem se prodaje udio u Croatia osiguranju, objavili su u petak slovenski mediji.

Kako je prenio ljubljanski Dnevnik takav prijedlog uprave u četvrtak je podržao nadzorni odbor Triglava, a direktor te tvrtke Andrej Slapar rekao je da je hrvatskoj vladi već iskazao interes Triglava da sudjeluje u postupku u kojemu je do 20. rujna potrebno predati neobvezujuće ponude.

Dnevnik navodi da Slaparova uprava ima dva scenarija po kojima bi financirala preuzimanje većinskog udjela u Croatia osiguranju. Prema prvom, za to bi koristila dio vlastitih sredstava i sredstva do kojih bi došla dokapitalizacijom, a po drugom bi za financiranje uzela kredit. No, oba ta scenarija vode u ‘neizbježnu privatizaciju‘ Triglava, čemu se slovenska politika dosad uvijek oštro protivila, navodi list.

Prema tvrdnjama Dnevnika slovenska vlada upoznata je s planovima sadašnje uprave Triglava, ali još nije donijela konačnu odluku hoće li ih podržati. List podsjeća da je bivši direktor Triglava Matjaž Rakovec, koji je u svibnju smijenjen, favorizirao plan da Triglav preuzme Croatia osiguranje, ali i da bude dokapitaliziran od strane poljske poljske osiguravateljske skupina PZU.

Dnevnik navodi da se čini kako sadašnja uprava Triglava želi ostvariti ono što je namjeravala prijašnja, te da takav razvoj događaja ide na ruku i poljskom PZU-u.

Hrvatska vlada je 7. kolovoza objavila poziv za iskazivanje interesa i prikupljanje neobvezujućih ponuda za stjecanje dijela dionica Croatia osiguranja iz državnog portfelja i za dokapitalizaciju. Namjerava prodati dio od ukupno 80,2 posto svog vlasničkog udjela u CO, i to tako da joj nakon dovršetka transakcije u vlasništvu ostane najmanje 25 posto plus jedna dionica odnosno najviše do 30 posto dionica kapitalno osnaženog CO.

Špekulira se da bi interes za CO, tvrtku s tržišnom kapitalizacijom od otprilike 2,17 milijardi kuna, mogli iskazati i poljski državni osiguravatelj PZU i Adris grupa.

23. travanj 2024 13:09