Poslovna scena
StoryEditor

Splitska banka dobila 75 milijuna eura kredita za potporu gospodarstvu

04. Prosinac 2012.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je Societe Generale Splitskoj banci kreditnu liniju od 75 milijuna eura za potrebe financiranja privatnih poduzeća i građana kako bi se potaknuo oporavak i rast hrvatskog realnog gospodarstva, priopćeno je danas iz EBRD-a.

Strukturiran u tri tranše, EBRD-ov zajam osmišljen je kao potpora ukupnoj strategiji Splitske banke u iduće tri godine. Bit će iskorišten za kreditiranje privatnih poduzeća i građana, pri čemu će poseban fokus biti na pojačanom kreditiranju malih i srednjih tvrtki, poboljšanju regionalne zastupljenosti i financiranju ulaganja usmjerenih povećanju konkurentnosti, poglavito u kontekstu pristupanja Hrvatske EU-u, stoji u današnjem priopćenju EBRD-a.

Ujedno navode da je Splitska banka, u vlasništvu francuske bankovne grupe Societe Generale, šesta najveća banka u Hrvatskoj, sa širokom paletom usluga u segmentu korporativnog i poslovanja s građanima, uz poseban naglasak na malo i srednje poduzetništvo.

EBRD-ov projekt poduprijet će važnog igrača na hrvatskom bankovnom tržištu i povećati kreditne plasmane prema njegovim klijentima u vrijeme kada je dugoročno kreditiranje važno za gospodarski oporavak i rast, stoji u priopćenju.

-EBRD je iznimno zadovoljan što može surađivati sa Societe Generale Splitskom bankom putem ovoga projekta čiji je cilj podupiranje kreditnih plasmana prema hrvatskom gospodarstvu u aktualnim uzazovnim vremenima. Novi projekt sastavni je dio Zajedničkog akcijskog plana za oporavak središnje i jugoistočne Europe IFI, a pomoći će Splitskoj banci da proširi bazu izvora financiranja i poduprijet će njezinu srednjoročnu strategiju rasta-, kazao je Henry Russel, direktor EBRD-ove poslovne grupe financijskih institucija.

Predsjednik uprave Societe Generale Splitske banke Andre Marc Prudent kazao je kako "smo u Splitskoj banci snažno predani financiranju razvoja hrvatskog gospodarstva, a potpisivanje ovog sporazuma potvrđuje naše namjere da nastavimo aktivno nuditi dodatne opcije financiranja po povoljnijim uvjetima, unatoč izazovnom okruženju".

-Osiguravanjem dostatnog kapitala za financiranje kvalitetnih projekata u Hrvatskoj tim će se sredstvima pomoći poduprijeti rast. Isto tako, zajam dokazuje da je Splitska banka, iako u sklopu snažne međunarodne grupacije Societe Generale, sposobna samostalno na međunarodnim tržištima osigurati izvore sredstava potrebnih za vlastiti rast. To je također priznanje Hrvatskoj, kao državi u kojoj posluje Splitska banka-, kazao je Prudent.

26. travanj 2024 20:41