Poslovna scena
StoryEditor

St. Nicolaus i dalje zainteresiran za Badel

16. Studeni 2016.

Iz slovačke tvrtke St. Nicolaus u srijedu su iskazali "neupitan interes" za Badel 1862 te poručili kako bi radi optimalnog rješenja za tu tvrtku trebalo razmotriti raspisivanje novog natječaja za strateškim investitorima ili ovlasti za donošenje odluke o Badelu prenijeti u državne ustanove.

"Iznenađeni smo informacijama koje nam je danas uputilo društvo Badel 1862, a vezano uz odluku o pozivanju potencijalnog strateškog investitora Meteor iz Đakova radi uključivanja u utvrđivanje i provedbu potrebnih mjera financijskog i operativnog restrukturiranja. Moramo naglasiti da smo krajem rujna, s jedne strane svjedočili raspuštanju povjerenstva i uputama tadašnjeg ministra o raspisivanju novog natječaja, dok je s druge strane predstečajna nagodba za Badel ponovno nastavljena tek 3. studenog 2016. No, još uvijek se ne zna tko je većinski vlasnik potraživanja Badela", ističu iz St. Nicolausa.

Podsjećaju da je Povjerenstvo donijelo i/ili preporučilo odluku o užem odabiru dva potencijalna strateška partnera - Meteora i St Nicolaus, čije ponude su ocijenjene kao najbolje te su ti ponuditelji pozvani na sudjelovanje u drugoj, obvezujućoj fazi postupka.

Nakon što je Meteor obavijestio Povjerenstvo kako je svojim djelovanjem, na temelju sklopljenih ugovora, obvezujućih pisama namjere i danih izjava vjerovnika, stekao kontrolu nad tražbinama koje predstavljaju 67,45 posto svih utvrđenih tražbina u postupku predstečajne nagodbe nad Badelom, Povjerenstvo je utvrdilo da je njegova odluka o odabiru strateškog investitora bespredmetna. Stoga je Povjerenstvo raspušteno odlukom tadašnjeg ministra gospodarstva Tomislava Panenića od 29. rujna 2016., koji je "time smatrao da je natječaj prema uvjetima poziva od 11. svibnja 2016. obustavljen te da Badel treba pokrenuti novi natječaj", tumače iz slovačke tvrtke.

Povjerenstvo, navode dalje, nije moglo donijeti konačnu odluku o odabiru strateškog investitora s obzirom da nije utvrđeno da vjerovnički položaj Meteora može jamčiti prihvaćanje plana restrukturiranja u postupku predstečajne nagodbe Badela.

"Pravno je upitno da li Uprava Badela, bez prethodne odluke Povjerenstva, može odabrati strateškog partnera u okviru poziva strateškim investitorima objavljenom 11. svibnja 2016. godine, ako je Povjerenstvo u tom trenutku raspušteno odnosno s obzirom da je postupak time praktično obustavljen", ističu iz St. Nicolausa.

Navode i da je bilo neprimjerenog postupanja Meteora pa su stoga pokrenuli postupak pred regulatornom agencijom Hanfom zbog povrede odredbi Zakona o tržištu kapitala širenjem obmanjujućih, neistinitih i nepotpunih podataka investicijskoj javnosti. O tome je, dodaju, obaviještena i Zagrebačka burza.

"Drago nam je da će odluka o Badelu biti donesena brzo, jer je to zaista od presudne važnosti za budućnost Badela, no smatramo da je razumno da se, u želji za donošenjem optimalnog rješenja za Badel, razmotre sljedeće opcije: raspisivanje novog natječaja ili prenošenje ovlasti za donošenje odluke u državne ustanove. Sigurni smo da nova Vlada i nadležna ministarstva nisu imala vremena detaljno razmotriti situaciju oko Badela te pozdravljamo izjavu da će svakako ostati uključeni u dijelu u kojem se radi o raspolaganju državnim udjelima odnosno prodaji. Interes St Nicolausa za Badel 1862 stoga je i dalje je neupitan", poručuju iz te slovačke kompanije.

Ranije u srijedu Meteor grupa je izrazila zadovoljstvo što je odabrana za strateškog partnera Badela 1862 temeljem provedenog javnog poziva te kako joj je prioritet brzo zaključenje predstečajne nagodbe, razduživanje Badela 1862 i započinjanje novog razvojnog ciklusa.

Badel 1862 nalazi se u postupku predstečajne nagodbe, koji je započet 23. travnja 2013. godine, a 29. srpnja te godine bio je prekinut, da bi 3. studenoga ove godine, po sili zakona, postupak bio nastavljen.

Dalić i G. Marić: O strateškom partneru Badela odlučuju vjerovnici

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić i ministar državne imovine Goran Marić u srijedu ujutro u izjavi novinarima poručili su da o strateškom partneru Badela 1862 odlučuju vjerovnici u predstečajnoj nagodbi glasovanjem o planu restrukturiranja i svim mjerama koji taj plan uključuje.

"Badel je unutar predstečajne nagodbe dužan izraditi plan restrukturiranja, uključujući eventualni izbor strateškog partnera. Međutim konačnu odluku o mjerama iz plana restrukturiranja donose vjerovnici", kazala je Dalić.

Dodala je i kako je upoznata s time da Badel namjerava s Meteor grupom izraditi plan restrukturiranja i ponuditi ga vjerovnicima na odlučivanje. Prema njezinim riječima, Ministarstvo je u tom smislu uputilo Badel na izradu efektivnog plana restrukturiranja, koji će omogućiti završetak predstečajne nagodbe, opstojnost društva i očuvanje zaposlenosti. Ako taj plan zahtijeva denominaciju državnih udjela, onda se Badel mora obratiti Ministarstvu državne imovine i CERP-u, kazala je.

"Očekujem da će Badel poduzeti sve što je potrebno da se predstečajna nagodba uspješno završi", izjavila je Dalić.

Upitana je li joj se u vezi Badela obratilo Kutjevo, odgovorila je da je dobila pismo Kutjeva, koje izvještava da je zainteresirano za privatizaciju ili prodaju državnih udjela u Badelu. Jutarnji list, naime, u srijedu je objavio da je Kutjevo poslalo ponudu za preuzimanje Badela na ruke potpredsjednici Dalić i ministru državne imovine Goranu Mariću.

Iz Kutjeva su putem Zagrebačke burze objavili kako se radi o netočnoj informaciji te da ta tvrtka "nije dala ‘ponudu za preuzimanje Badela‘ niti bilo kakvu drugu sličnu ponudu koja bi se mogla smatrati ponudom za preuzimanje u smislu odredbi Zakona o preuzimanju dioničkih društava". Kutjevo je uputilo svojevrsno pismo namjere ministrici Dalić i ministru Goranu Mariću u kojemu "iskazuje svoju namjeru da sudjeluje u postupku privatizacije Badela ukoliko i kada do nje dođe s obzirom da oba društva obavljaju iste ili slične djelatnosti", istaknuli su iz Kutjeva.

Dalić je kazala kako se "ovdje, nažalost, ne radi o privatizaciji ili prodaji državnih udjela, nego zbog visine gubitaka o predstečajnom postupku".

Ministar državne imovine Goran Marić kazao je kako je Badel "godinama traumatiziran" te da se pristupilo ozbiljnom rješavanju problema. Njegovo ministarstvo preko CERP-a sudjeluje u predstečajnoj nagodbi, a Marić vjeruje da Ministarstvo i CERP neće biti prepreka njezinoj provedbi, koja, naglasio je, mora biti usmjerena nastavku proizvodnje.

Upitan je li zadovoljan izborom Meteora za strateškog partnera, rekao je da po analizama Meteor najbolji ponuđač.

"Odlučit će vjerovnici, među njima i državne institucije. Oni će ocijeniti plan, o njemu glasati i imati priliku analizirati svaki detalj kvalitete toga plana. Sada treba dopustiti da se proces nastavi i da se izradi kvalitetan plan restrukturiranja", zaključio je Marić.

26. travanj 2024 17:10