Poslovna scena
StoryEditor

Tko su ljudi koji kroje sudbinu Agrokorovih akvizicija

11. Prosinac 2013.
Piše:
lider.media

Šest mjeseci od potpisa ugovora Agrokorova bitka za Mercator u punom je jeku. Ivica Todorić i njegova ekipa bore se na više frontova, a situacija se može opisati u tri riječi - razgovori, pregovori, pritisci. Službenih komentara nema ni sa jedne strane, a neslužbeno se može čuti da vlada ‘opsadno stanje‘.

Da bi se transakcija kojom je Agrokor u lipnju nakon brojnih pokušaja napokon stekao 53,12 posto dionica slovenskog Mercatora uspješno i završila potrebno je još dosta vremena i novca. Todoriću na putu i dalje stoje antimonopolne agencije u Hrvatskoj i regiji, banke s kojima pregovara o restrukturiranju Mercatorovog duga i dogovor s vlastitim financijerima za 450 milijuna eura vrijedno preuzimanje. Slovenska javnost i politika nikad mu i nisu bile naklonjene.

Prvi korak u rješavanju problema s antimonopolnim agencijama, koje moraju dati zeleno svjetlo da bi se transakcija zaključila, dogodio se upravo u Sloveniji. Slovenska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AVK) prošlog je tjedna odobrila to spajanje, no to je bilo i očekivano s obzirom na to da Agrokor tamo nije bio prisutan ni putem maloprodaje ni putem proizvodnje.

Ostala tržišta u regiji, posebno hrvatsko, mnogo su problematičnija s aspekta zaštite tržišnog natjecanja. U Hrvatskoj je postupak sada u drugoj fazi ocjene koncentracije, a Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) izdala je obavijest o preliminarno utvrđenim činjenicama na koje se Agrokor mora očitovati i predložiti mjere koje će zadovoljiti regulatora. Agencija će proanalizrati ono što Agrokor nudi i reći što je prihvatljivo, a što nije, pa će se to vjerojatno još nekoliko puta popravljati.

Prve mjere koje je Agrokor ponudio nisu bile prihvatljive za AZTN, a koliko će čitav postupak trajati teško je procijeniti jer se sada ‘zaustavlja vrijeme‘, odnosno ne teče rok od tri mjeseca od zaprimanja potpune prijave koncentracije, dok Agrokor ponovno ne dostavi AZTN-u nove mjere.

>>>Cijeli tekst možete pročitati u novom broju Lidera

08. svibanj 2024 18:04