Poslovna scena
StoryEditor

Uljanik će graditi brod za Sofidru

09. Kolovoz 2013.

Uljanik je s kompanijom Sofidra S.A. potpisao ugovor o gradnji sofisticiranog višenamjenskog broda za više vrsta specijalnih radova na moru, izvijestili su iz pulskog brodogradilišta putem Zagrebačke burze.

Ugovor je, kao se navodi, potpisan 6. kolovoza, a ugovaranjem gradnje tog broda Uljanik je potvrdio povjerenje grupe Jan De Nul, jedne od vodećih kompanija s područja dredginga i složenih pomorsko podmorskih i off shore radova.

To potvrđuje i činjenica da je istodobno sa kompanijom Sofidra S.A. potpisan i dodatni opcijski ugovor za gradnju još jednog broda. Taj je projekt u potpunosti u skladu sa strategijom Uljanika o projektiranju i gradnji složenih i sofisticiranih brodova, navode iz Uljanika.

Brod koji će Uljanik graditi ukupne je dužine 138 i širine 32 metra, a pogone ga dva elektro pogonjena okretna propelera snage svaki 3000 kilovata.

Opremljen je za polaganje kabela na morsko dno, također će biti opremljen za zatrpavanje kanala na morskom dnu u koje su položeni kabeli. Brod može služiti i za prijevoz tereta na otvorenoj palubi kao što su npr. vjetroelektrane, može se koristiti i kao radna platforma za sve konstrukcijske radove, podmorske i off shore projekte, u tu svrhu ugrađene su dvije palubne dizalice za podmorske radove.

U potpuno automatiziranoj strojarnici su četiri dizel-generatorska agregata snage 2970 Kw svaki, te agregat za slučaj nužnosti snage 250 Kw. Prostor nastambi je potpuno klimatiziran i predviđen za smještaj 75 osoba, a brod ima mogućnost ugradnje platforme za prihvat helikoptera, navode iz Uljanika.

26. travanj 2024 06:08