Poslovna scena
StoryEditor

Uljaniku se uopće ne mili privatizacija 3. maja

10. Studeni 2012.

Uljanik bi uskoro mogao biti dokapitaliziran, no za sada nije potpuno sigurno tko bi to mogao učiniti. Neslužbene informacije govore da je riječ o talijanskom fondu, ali na naš upit predsjednik Uprave te pulske tvrtke Anton Brajković ostao je nijem.

Od Hanfe, kojoj smo postavili konkretna pitanja, dobili smo pak samo šturu informaciju da je na 48. sjednici njezina Upravnog vijeća održanoj 31. listopada Uljaniku odobren ‘jedinstveni prospekt u svezi s javnom ponudom do najviše 3,354.380 redovitih dionica nominalne vrijednosti od 90 kuna po dionici, ukupne nominalne vrijednosti do najviše 301,894.200 kuna’. Ipak, i takav nesuvisao odgovor pokazuje nam da se nešto iza brda valja i da bi bar informacija o dokapitalizaciji trebala biti točna.

Zaposlenici i bivši radnici za sada imaju udio od 70 posto u Uljanikovu vlasništvu, a inicijativa o dokapitalizaciji može se tumačiti i u sklopu najavljene kupnje 3. maja. Naime, kako kažu naši izvori, suprotno tvrdnjama u medijima, Brajković i društvo nisu previše oduševljeni Vladinom ponudom da Uljanik razmotri tu mogućnost i tako spasi riječko brodogradilište od stečaja. Budući da Vladi već gori pod nogama u vezi s brodogradilištima prije ulaska Hrvatske u EU, diskretno pritišće Uljanik da ipak povuče taj potez, i to, čini se, metodom mrkve i batine. Nije isključeno da iza dolaska fonda, talijanskoga ili kojega već, stoji Vladina inicijativa, iako za to za sada nemamo dokaza. Ako je to točno, bit će to još jedan u nizu Vladinih poteza kojim se izvlači u zadnji čas, što znači da bi se spomenutom dokapitalizatoru moglo diskretno pogodovati u dobivanju nekih poslova. Slično vrijedi za Uljanik, jer uvijek postoji koja sitnica kojom se njegovo vodstvo može oraspoložiti da se upusti u saniranje riječkoga gubitaša.

26. travanj 2024 04:21