17. srpanj 2012.

Uštede za 60.000 državnih službenika

Vlada i sindikati državnih službi sutra će nastaviti pregovore o novom Kolektivnom ugovoru (KU) u kojem Vlada predlaže, kako se neslužbeno doznaje, smanjenje materijalnih prava za 60.000 državnih službenika, slično kao što je predložila i sindikatima javnih službi.

Pregovarački odbori Vlade i sedam sindikata državnih službi sastat će se u 13 sati u Banskim dvorima kako bi započeli pregovore o prijedlogu KU-a za državne službenike koji je Vlada dostavila sindikatima.

U tom prijedlogu Vlada predviđa očuvanje postojećih plaća uz smanjenje materijalnih prava kakvo je ponudila javnim službenicima. To znači da bi državni službenici mogli ostati bez dvije božićnice i regresa, te jubilarnih nagrada osim za službenike s 35 i više godina staža, kao i da će im biti smanjena dnevnica sa 170 na 150 kuna, te naknada za prijevoz, osim onima koji imaju opravdane troškove prijevoza.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je nakon prvog sastanka, koji je održan 12. srpnja, da okvir za pregovore sa sindikatima državnih službi ostaje isti kao i za sindikate javnih službi, a to je 21,6 milijardi kuna koliko je u državnom proračunu ove godine predviđeno za 240.000 državnih i javnih službenika.

Taj iznos ne možemo probiti, niti se možemo više zaduživati. Predložit ćemo uštede na materijalnim pravima, jer želimo sačuvati radna mjesta i sadašnju razinu plaća, rekao je Mrsić. On je nakon prvog sastanka izrazio optimizam oko mogućnosti postizanja dogovora sa sindikatima državnih službi jer je "po tonu sastanka" zaključio da su konstruktivni pregovarači. Čelnici sindikata državnih službi usuglasili su danas svoja pregovaračka stajališta u vezi Vladina prijedloga ali nisu željeli o tome ništa reći prije sutrašnjih pregovora.