Poslovna scena
StoryEditor

Većina protiv financijske pomoći poljoprivrednicima

22. Kolovoz 2012.
Piše:
lider.media

Većina sudionika prošlotjednog Liderovog Fight Cluba protiv je financijske pomoći poljoprivrednicima. U Fight Clubu argumente ‘za‘ i ‘protiv‘ su suprotstavili Mato Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore i Zdeslav Šantić, ekonomski analitičar.

Naime, zbog suše su čelnici Hrvatske poljoprivredne komore zatražili da se pitanje nadoknade šteta od elementarnih nepogoda hitno uvrsti na dnevni red Vlade. Istaknuli su da su štete od suše i visokih temperatura već sada premašile milijardu kuna, a ako se tomu pribroje i proljetne štete od mraza, može se govoriti i o iznosu od milijardu i pol kuna. No, ministar poljoprivrede, a i premijer izjavili su kako država novac za nadoknadu štete - nema.- Sigurno je da poljoprivrednici imaju problema s rastom cijena dobara i usluga koje koriste u proizvodnji, ali trebalo bi razmišljati dugoročno. Drugim riječima, treba povećati, prije svega, efikasnost kroz okrupnjavanje - rekao je Šantić.

Čitateljica Rinakata rekla je kako bi pomoć seljacima ubuduće uvjetovala.- Kao prvo, poljoprivrednici osigurajte se. To vam je djelatnost, egzistencija - ne možete to prepustiti slučaju. Jedne godine je suša, druge poplava, treće tuča, četvrte bolest - uvijek trebate pomoć. Drugo, imate silne saveze, udruge i ne znam što sve ne - javljaju se samo kada treba pomoć ili viša cijena. Neka oni dokažu smisao svog postojanja tako da budu oni koji će vas organizirati, uključiti lokalnu zajednicu - pokreniti projekte za regulaciju voda te tako osigurajte sebi relativno sigurno poslovanje. U tom slučaju tražite od države pomoć stručnu za pripremu projekata. Jedino u slučaju ekstremmnih uvjeta, kada vas sva vaša osiguranja nisu uspjela zaštititi, tada bi državna pomoć imala smisla. Izgleda okrutno, ali među vama ima onih koji su u tome uspjeli, pa to znači da se može - kaže čitateljica.

Uključite se u novu raspravu Porez na imovinu.

05. svibanj 2024 02:06