Poslovna scena
StoryEditor

Veleposlanica je i gospodarski ataše!

09. Travanj 2016.

Tijekom prvoga travanjskog vikenda u Gudovcu pokraj Bjelovara održan je 19. međunarodni Proljetni sajam, na kojem su glavne teme bile poljoprivredna mehanizacija s pratećim asortimanom poljoprivrednih proizvoda te ‘Drvni svijet‘.

Zemlja partner bila je Makedonija, čija je veleposlanica u Republici Hrvatskoj Daniela Karagjozoska sva tri dana provela na Sajmu sudjelujući aktivno u poslovnim kontaktima.

− Kao veleposlanica Republike Makedonije u Hrvatskoj obavljam i gospodarsku diplomaciju s obzirom na to da u našem veleposlanstvu nemamo posebnog atašea ni promotora za takve poslove. U Hrvatskoj sam u tri i pol godine uspostavila kontakte s mnogim županijama, općinama i županijskim gospodarskim komorama, s važnijim tvrtkama diljem Hrvatske, sve da potaknem gospodarsku suradnju Makedonije i Hrvatske. Bjelovar mi je poseban po tome što sam baš u njemu imala svoju prvu diplomatsko-gospodarsku aktivnost, bilo je to predstavljanje Makedonije za gradonačelnika i župana, i otada imamo kontinuiranu suradnju. Nakon što sam ovdje posjetila pčelarski sajam, ugovorili smo da Makedonija bude zemlja partner − rekla je veleposlanica Karagjozoska.

Makedonska se ponuda temeljila na vinima prve privatne makedonske vinarije Bovin iz Negotina te specijalitetima od janjetine. Izražavajući želju za dugoročnim prijateljstvom, veleposlanica je učenicima dviju škola podijelila sadnice voćaka i ukrasnog drveća. Veleposlanica vjeruje da će trgovinska razmjena otvoriti put investicijskim aktivnostima i višim oblicima suradnje hrvatskih i makedonskih poduzetnika.

08. svibanj 2024 05:16