Poslovna scena
StoryEditor

Vlasnik Plive do lipnja završava posao vrijedan 40,5 milijardi dolara

15. Ožujak 2016.

Izraelska farmaceutska tvrtka Teva izvijestila je u utorak da bi mogla zaključiti 40,5 milijardi dolara vrijednu akviziciju Allerganova poslovanja s generičkim lijekovima do lipnja ove godine, nešto kasnije no što su do sada predviđali.

U prijašnjoj su fazi u Tevi bili očekivali da će navedeni sporazum biti dovršen do kraja prvoga tromjesečja, uz mogućnost pomicanja tog roka i na travanj.

Unatoč postignutom značajnom napretku "Teva sada prognozira da bi se zaključenje toga sporazuma moglo oduljiti do ovogodišnjeg lipnja, temeljem procjene vremenskog okvira za pribavljanje dozvole američkog regulatora", navodi se u priopćenju tog najvećeg svjetskog proizvođača generičkih lijekova, inače vlasnika Plive.

Iz Teve poručuju da usko surađuju s američkim regulatorom na dobivanju dozvole, nakon što su prošloga tjedna dobili uvjetnu dozvolu europskih regulatornih vlasti.

U četvrtak je Europska komisija odobrila Tevinu akviziciju Allerganova poslovanja s generičkim lijekovima, nakon što su kompanije pristale prodati dijelove poslovanja u Europi kako bi otklonile bojazni vezane uz zaštitu slobodnog tržišnog natjecanja.

"Učinkovito tržišno natjecanje među proizvođačima generičkih lijekova od ključne je važnosti za spuštanje cijena lijekova za pacijente i za zdravstvene sustave. Drago mi je da smo pronašli rješenje koje omogućava nastavak ovoga preuzimanja, uz paralelna jamstva kontinuiteta tržišne utakmice u svim europskim zemljama", navodi se u izjavi povjerenice EU za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

26. travanj 2024 02:52