Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Teva i Pliva se okreću inovativnim lijekovima

18. Prosinac 2023.
Mihael Furjan

S ciljem bržeg povrata ulaganja te ispunjavanja zahtjeva tržišta, Teva, pa onda i Pliva ove godine započele su zaokret iz generičkog farmaceutskog biznisa u inovativni, i kroz nekoliko godina oko 60 posto njihovog portfelja činit će inovativni lijekovi. To je velik zaokret za Tevu, kompaniju koja je od osnutka prije 120 godina okrenuta većinom generičkoj proizvodnji, iako su oduvijek imali i inovativni segment uz značajan prihod. Teva se na ovaj način nastoji prilagoditi okolnostima globalnog tržišta, otkrio je na današnjem domjenku s novinarima Mihael Furjan, predsjednik uprave Plive.

- Pliva već sad oko 30 posto poslovanja posvećuje inovativnim lijekovima, imamo i tradiciju inovativnog poslovanja koja je poznata u Hrvatskoj, i vrlo lako ćemo se prilagoditi novim okolnostima. U generičkoj industriji u svijetu vlada prevelika konkurencija, u inovativnom dijelu su veći rizici i sporiji razvoj novih proizvoda, ali uz veći povrat, i kompanija traži način da osigura održivi rast i profitabilnost. Mi u Hrvatskoj vjerujemo da imamo i stručnost i sposobnost zaposlenika da se pokažemo još i više u ovom inovativnom dijelu, i zato smo sretni zbog ove nove strategije - kazao je Furjan.

Pojasnio je da Pliva neće odustati od generičkih lijekova i gasiti ih, no više će se fokusirati na inovativne lijekove i bit će puno probirljiviji s generičkim lijekovima, odnosno fokus će biti na kompleksnijim, složenijim proizvodima.

Plivina tradicija 

- Već sad kad gledamo 10 zadnjih lansiranja proizvoda, to su kompleksniji lijekovi, jer tu gdje su jednostavni lijekovi, ima nas desetak proizvođača, uz preniske cijene, i ne vidimo tu puno prostora za održivost -  kaže Furjan.

Naime, kako je poznato, u čitavoj Europi zadnjih 12 godina na snazi je politika rezanja cijena generičkih lijekova, što je u uvjetima inflacije i povećanih troškova poslovanja još veći problem. Zbog toga dolazi i do nestašica lijekova, jer se gase lijekovi koji donose gubitak.

Ni hrvatski proizvođači još uvijek nisu uspjeli u naumu da se uvede indeksacija cijena generike, o tome su dali vrlo konkretne prijedloge Vladi, no i nova lista cijena koja ide sad u prosincu iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, nosi niže cijene lijekova.

Istodobno, Plivina tradicija dobrim dijelom se zasniva na inovativnom poslovanju, sjetimo se samo otkrića azitromicina 80-ih godina, te značaja koji je taj makrolidni antibiotik imao u medicini.

27. travanj 2024 07:43