Poslovna scena
StoryEditor

Vrdoljak: Gazprom želi biti dio tržišta plina u Hrvatskoj

16. Siječanj 2013.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Tržište plina i proizvodnja električne energije, opskrba motornih vozila plinom, Južni tok te istraživanje i razvoj novih naftnih i plinskih polja u Hrvatskoj, ključne su teme vođene na prvom dijelu sastanka između predstavnika ministarstva gospodarstva i financija te ruskog energetskog giganta Gazproma.

- Hrvatsko tržište plina je liberalizirano posljednjih nekoliko godina i mislim da je vođenje ozbiljnih razgovora s jednom od vodećih kompanija iz plinskog biznisa nužno. Gazprom želi biti dio tržišta plina u Hrvatskoj - izjavio je nakon sastanka ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, dodavši da će stoga i osnovati radnu skupinu u okviru koje će se voditi daljnji razgovori.Podsjetio je i da je Gazpromov plin stigao u kutinsku Petrokemiju koja je sklopila ugovor s o isporuci 130 milijuna Sm3 prirodnog plina s najpovoljnijim ponuđačem Prvim plinarskim društvom iz Vukovara (u ime GAZPROM Schweiz AG) i to po cijeni 20 posto nižoj nego što je Petrokemija imala prije. - Vjerujem da će buduća suradnja između Gazproma i Vlade donijeti i mogućnosti da hrvatska industrija postane konkurentnija i ima jeftiniju energiju - rekao je Vrdoljak, kratko odgovorivši i da razgovora o privatizaciji Petrokemije koja se danima provlači po medijima i mogućnosti da se Gazprom javi kao kupac, nije bilo.Rusi su iskazali interes i oko tendera za istraživanje i razvoj plinskih i naftnih polja u Hrvatskoj te ih je interesiralo kada se može očekivati natječaj, a dotakli su se i teme Južnog toka. Sutra će se, naime, u Plinacrou potpisati Akcijski plan o novom odvojku Južnog toka.

Da je razgovor bio konstruktivan, potvrdio je i drugi čovjek Gazproma, zamjenik glavnog izvršnog direktora Gazproma Alexander Medvedev.- Ključna područja suradnje smo identificirali. Želimo razvijati novo konkurentno tržište ne samo za Hrvatsku, nego i za druge države. Nadamo se da ćemo biti u mogućnosti sudjelovati i na tenderima za istraživanje i razvoj polja, ali i na njima pobijediti. To će otvoriti vrata i u druge dijelove naftnog biznisa - izjavio je Medvedev.

04. svibanj 2024 18:49