Poslovna scena
StoryEditor

Vrdoljak: Odlazi zbog rezultata. Antunović: Plinacro ostavljam u plusu

26. Ožujak 2013.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Plinacro je poslovnu 2012. završio s pozitivnim poslovnim rezultatima; dobiti od 74 milijuna kuna, što je povećanje od 20 posto u odnosu na godinu ranije, iznio je službene revidirane rezultate Mladen Antunović, netom prije nego što je objavio da podnosi ostavku na mjesto predsjednika Uprave Plinacroa.

- Nismo povećavali cijene transportnih usluga. Rezultat je postignut isključivo na temelju ušteda i racionalnog poslovanja. Primjer je gradnja pogonskog objekta planirana za 70 milijuna kuna, a ugovorena za 40, a na dionici Benkovac-Dugopolje radovi će umjesto planiranih 170 milijuna kuna, iznositi 108 milijuna kuna - istaknuo je Antunović, ponovivši da je financijska realizacija investicija od 56 posto, rezultat većim dijelom ušteda. Samo je jedan investicija odgođena, nastavio je, a to je plinovod koji bi Krk povezao s kopnom. Razlog je što je projekt planiran za puno manji kapacitet.

Ne ulazivši u ostale brojke financijskog izvještaja, Antunović je izdvojio najznačajnije uspjehe u 2012.. Jedan od njih je sklopljen ugovor s Gazpromom oko spoja na Južni tok.

Nažalost, kaže, nismo dobili glavni transportni pravac, ali i krak je za Hrvatsku izuzetno dobar. Tu su i dogovori s azerbajdžanskom državnom naftnom i plinskom kompanijom Socar o zajedničkom razvoju transportnih pravaca, a najvažniji uspjeh je kapitalni projekt LNG.- Plinacro zajedno s vanjskim partnerima radi na studiji koja će već na ljeto biti gotova te pregovara s potencijalnim partnerima, Katrom - rekao je Antunović, izdvojivši još jedan važan projekt - prvo plinsko skladište nakon 25 godina u Grubišnom polju.

Najveća investicija koju upravo završavaju je plinovod do Splita i uskoro se očekuje otvorenje.- Ovime Plinacro završava 10-godišnji investicijski ciklus, a prije navedenim projektima kreće u novi 10-godišnji investicijski ciklus - naglasio je Antunović, napomenuvši da se s novim plinskim i dobavnim poravcima očekuju i niže cijene za korisnike.

Predsjednik Uprave Plinacroa Mladen Antunović ne odlazi zato što je radio nešto van zakona, nego zato što mu rezultati u investicijama nisu bili dobri i zato što Uprava tijekom cijeloga svog rada nije bila homogena, izjavio je danas ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Vrdoljak je, nakon Antunovićeve najave da će podnijeti ostavku, novinarima u Vladi naglasio i da predsjednik Uprave Plinacroa ne odlazi ni zbog zapošljavanja supruga ministrice Anke Mrak Taritaš.

Kazao je kako je od svih javnih tvrtki prije nekoliko mjeseci zatražio revidirana izvješća za 2012., da je dobio izvješće Plinacroa, da je nezadovoljan realizacijom investicija te da Uprava ‘nije funkcionirala kako je trebala‘.

-Svjestan svoje odgovornosti, predsjednik Uprave je podnio ostavku, koja je, nakon revidiranog izvješća, na mjestu i vrlo odgovoran potez- kazao je ministar.

Naglasio je da su rezultati osnovni faktor za ocjenu uspješnosti uprava, ali i da su uprave dužne u okviru svojih nadležnosti brinuti za javni imidž tvrtke.

Peteročlanu upravu Plinacroa Vrdoljak smatra preglomaznom, a najavio da će se ta uprava uskoro smanjiti.

Na pitanje je li pad podrške Vladi rezultat koalicijskih previranja, Vrdoljak je kazao kako ‘ne vidi da se stranke koalicije svađaju‘.

-Ja i dalje ne vidim da se mi koalicijski svađamo. Takva je možda percepcija javnosti, ali u stvarnosti je drugačije. Mi u vladinim koordinacijama radimo isti posao- poručio je Vrdoljak, ocjenivši da je ‘percepcija građana puno gora nego stvarno stanje‘.

04. svibanj 2024 04:08