Poslovna scena
StoryEditor

Vuković i Žabčić postali većinski vlasnici Karlovačke banke

10. Veljača 2014.

S gotovo 94 posto glasova „za“ na današnjoj Izvanrednoj glavnoj skupštini dioničari Karlovačke banke prihvatili su obvezujuću ponudu karlovačkih poduzetnika Ivana Žabčića i Marka Vukovića, čime je njihov zajednički partnerski udio u temeljnom kapitalu Kabe premašio 75 posto.

Kao što je bilo i najavljeno, ali i uvjetovano Žabčićevom i Vukovićevom ponudom kojoj je opcija vrijedila još danas, zatečeni temeljni kapital Kabe smanjen je sa 116.894.050 kuna za 80 posto, to jest na iznos od 24.244.730 kuna.

Time je nominalni iznos dionica dosadašnjih dioničara (s izuzetkom zanemarivog udjela povlaštenih dionica) smanjen s 50 na 10 kuna, a iznos smanjenja kapitala preknjižuje se na poziciju rezervnog kapitala.

Ovakvim smanjenjem temeljnog kapitala, te istovremeno stupanjem na snagu odluke o potpunom isključenju prava prvenstva upisa novih dionica za sve dosadašnje dioničare Kabe, osigurani su uvjeti da uplatom ukupno 72.734.200 kuna steknu planirani većinski udio iznad 75 posto novog temeljnog kapitala. On s tom uplatom iznosi 96.978.930 kuna i daje legitimitet imenovanja Nadzornog odbor Karlovačke banke.

Tijekom poslijepodneva, nakon što su Žabčić i Vuković izvršili uplatu iznosa dokapitalizacije, sastao se i novoimenovani Nadzorni odbor koji čine Danijel Žamboki, jedini dosadašnji član NO-a, Bernarda Ivšić iz poduzeća Dubovac, kirurg iz Opće bolnice Karlovac Nedjeljko Strikić; direktor HS-Produkta Željko Pavlin i suvlasnik konzultantske tvrtke Provectus capital Igor Čičak.

Imenovanjem novog Nadzornog odbora prestalo je članstvo dosadašnjim članovima Dariju Šimiću, Ranku Predoviću, Vedrani Pavelić i Ivanu Vrljiću, a novi NO tijekom utorka, kad će uslijediti i formalno preuzimanje upravljanja nad Kabom, imenovat će i novu Upravu Karlovačke banke.

25. travanj 2024 22:04