Poslovna scena
StoryEditor

Zaba lani s 13 posto manjom dobiti

14. Veljača 2013.

Grupa Zagrebačke banke prošlu je godinu završila s neto dobiti od 1,29 milijardi kuna, što je za 13 posto manje u odnosu na 2011., dok je sama Zagrebačka banka ostvarila dobit nakon oporezivanja u iznosu od 925 milijuna kuna ili 29,7 posto manju nego godinu prije, uslijed smanjenih neto kamatnih prihoda i povećanih troškova rezerviranja.

Pokazuju to nerevidirani konsolidirani podaci Grupe Zagrebačke banke objavljeni danas na Zagrebačkoj burzi.

Unatoč recesijskom i kompleksnom poslovnom okruženju, stoji u konsolidiranom izvješću za Grupu Zaba, dobit grupacije od poslovanja, a prije vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke, iznosi 2,7 milijardi kuna, što je 10 milijuna kuna ili 0,4 posto manje u odnosu na 2011.

Dugotrajna recesija negativno utječe na prihode, volumene kredita i neto trošak rezervacija Grupe. Usporena provedba regulative usmjerene na rješavanje problema poduzeća suočenih s poteškoćama u poslovanju i nedostatak svježeg vlasničkog kapitala nužnog za financijsko restrukturiranje tvrtki, utječe na daljnje povećanje troškova rezerviranja, navode iz Zabe.

Kako bi u razumnoj mjeri amortizirala učinke nepovoljnog poslovnog okruženja, Grupa je kontinuirano usmjerena na daljnje podizanje troškovne i procesne efikasnosti, što je, uz fokus na očuvanje kvalitete kreditnog portfelja, rezultiralo ostvarenjem solidnog financijskog rezultata.

Tako poslovni prihodi Grupe iznose 5,28 milijuna kuna i smanjeni su za 2,4 posto, dok su ukupni troškovi poslovanja pali za 4,4 posto, na 2,56 milijardi kuna.

Poslovni prihodi Zagrebačke banke d.d. istodobno su pali za 6,3 posto, na 3,97 milijardi kuna, dok su ukupni troškovi poslovanja smanjeni 7,4 posto, na 1,6 milijardi kuna.

Smanjenje poslovnih prihoda banke ponajprije su rezultat manjeg neto prihoda od kamata, koji je ostvaren u iznosu od 2,6 milijardi kuna, što je za 338 milijuna kuna ili 11,4 posto manje u odnosu na 2011. godinu.

Neto prihod Zagrebačke banke od provizija i naknada smanjen je pak za 12 milijuna kuna ili 1,4 posto i iznosi 847 milijuna kuna.

Osim Zagrebačke banke, grupu Zaba čine i banka UniCredit Bank iz Mostara te tvrtka Zane BH iz Sarajeva, kao i hrvatske tvrtke Prva stambena štedionica, ZB Invest, Centar Kaptol, Pominvest, Suvremene poslovne komunikacije, Zagreb nekretnine, Multiplus card, Allianz ZB te umaški Istraturist i Istra D.M.C,

27. travanj 2024 01:22