Poslovna scena
StoryEditor

Žabčić i Vuković u Karlovačku banku mogu uložiti i 150 milijuna kuna

22. Prosinac 2013.

Iako do održavanja izvanredne skupštine dioničara Karlovačke banke, koja se očekuje potkraj siječnja 2014. godine, teoretski mogu nastupiti i nove okolnosti, Ivan Žabčić i Marko Vuković, suvlasnici HS-Produkta, uvjereni su da će dioničari Kabe, dovedeni njenim lošim poslovanjem pred zid likvidacije, prihvatiti njihovu obvezujuću ponudu i uvjete pod kojima će Žabčić i Vuković kao fizičke osobe dokapitalizacijom preuzeti najmanje 75 posto plus jednu dionicu temeljnoga kapitala Karlovačke banke.

Iako se u službenom priopćenju barata iznosom Žabčićeve i Vukovićeve financijske injekcije od barem 75 milijuna kuna, njihov bankovni savjetnik Damir Dragičević, koji je obavio dubinsko snimanje stanja Kabe, kaže da knjigovodstvenu vrijednost imovine Kabe tek treba utvrditi. Žabčić i Vuković navode raspoloživost i gotovo dvostrukog iznosa zdravoga kapitala u cilju dugoročnije stabilizacije i uspostave dohodovnog poslovanja Kabe. Buduća uprava i nadzorni odbor koje će imenovati Žabčić i Vuković imat će, kako su naglasili, zadatak štititi kapital i razvijati poslovanje banke.

Prije objave svoje ponude, Žabčić i Vuković kažu da su obavili razgovore s najvećim dioničarima Kabe, a riječ je o imenima kao što su Sandi Šola, Jaime Ivan Guerrero DeVlahovich, Šolinim ujacima Marijanu i Mati Šariću, Dariju Šimiću, Tatjani Dragović, Ranku Predoviću i grupaciji GIP Pionir koju predvodi, i drugima, te da su oni prihvatili sve uvjete koje su Žabčić i Vuković postavili u duhu realizacije akvizicije i spasa Karlovačke banke. - Tražit ćemo od Uprave odlučivanje o plasmanima sredstava u duhu dobroga gospodarstvenika, a ne da joj se iscrpi adekvatnost kapitala i dovede na rub propasti. I prije su od nas tražili da je dokapitaliziramo s 20-30 milijuna kuna, ali na to nismo mogli pristati jer tko nam je mogao jamčiti za sigurnost kapitala Kabe? Sad smo na to spremni i s daleko većim iznosom, ali da imamo čvrstu kontrolu nad upravom. Imamo dovoljno novca s HS-Produktom, ne tražimo ekstraprofit, želimo spasiti Kabu, ali ne tako da upropastimo svoj novac i zato nam je stalo do većinskog vlasništva. Povjerenje građanstva u Karlovačku banku još uvijek postoji i želja nam je ozdraviti je da bude stvarna potpora i građanstvu i gospodarstvu. Napominjemo da Kaba neće financirati poslovanje HS-Produkta, jer to mu nije potrebno, već će HS-Produkt prebacivanjem znatnog dijela svojeg platnog prometa u Kabu pomagati njenoj likvidnosti, a naših dvije tisuće zaposlenika moći će i dalje koristiti se računima banaka kojima su se i do sada koristili, bez ikakvih pritisaka da moraju otvoriti račune u Kabi - istaknuo je Žabčić.

26. travanj 2024 09:12