Poslovna scena
StoryEditor

Žene lideri kao nositeljice promjena

20. Travanj 2016.

[gallery columns="5" ids="220807,220808,220809,220810,220811,220812,220813,220814,220815,220816,220817"]

Više od 130 utjecajnih žena lidera iz 26 država koje su sudjelovale na međunarodnoj konferenciji „Women Leaders, Agents of Change in Europe“ (Žene lideri, čimbenici promjena u Europi, 14.- 15. 4. 2016.), organiziranoj u povodu 30. godišnjice IEDC-Poslovne škole Bled, vjeruje da zastupljenost žena na vodećim položajima donosi brojne prednosti, ne samo za poduzeća već i za društvo u cjelini.

Konferenciju je otvorio predsjednik Vlade Republike Slovenije, dr. Miro Cerar. Premijer je obišao IEDC-Poslovnu školu Bled, u kojoj je u tijeku dvodnevna međunarodna konferencija o ženama liderima kao nositeljicama promjena u Europi - Women Leaders – Agents of Change in Europe (Žene lideri - čimbenici promjena u Europi). Predsjednik Vlade, koji je i otvorio konferenciju, u svojem je obraćanju naglasio da se žene moraju suočiti s više prepreka ako žele sudjelovati u političkoj i gospodarskoj sferi te da su njihove mogućnosti vođenja i političke uključenosti često ograničene. Žene su često premalo zastupljene. Premijer je naglasio da ga iznimno veseli što je u ovom mandatu Državne skupštine Republike Slovenije najveći broj žena do sada te da je broj ministara i ministrica u njegovoj vladi izjednačen. Slovenija se i dalje svrstava u države s najvišim stupnjem jednakosti spolova, prema riječima slovenskog premijera, rad na tom području treba se i nastaviti. Rekao je još i da je uloga žena neprocjenjiva, da su dobre liderice i nositeljice promjena u društvu te da to i sam svakodnevno iznova spoznaje na svojem poslu.

- U trideset godina djelovanja naših obrazovnih programa imali smo više od 75,000 sudionika iz 83 države. Sretni smo što se među njima povećava udio žena, pogotovo među mladima - prošle ih je godine bilo 68 %. Kad bi žene na tržištu rada imale jednaku ulogu kao i muškarci, svjetski bi se godišnji BDP do 2025. povećao za 26 %, naglasila je prof. dr. Danica Purg, osnivačka direktorica i dekanica IEDC-Poslovne škole Bled.

- Konferenciju smo organizirali stoga i iz želje da predstavimo dobre prakse ženskog liderstva i time nadahnemo mlade i, prije svega, ohrabrimo ih za preuzimanje vodećih položaja.

Na konferenciji predstavilo se 30 predavača.

Melanie Seier Larsen, Principal, The Boston Consulting Group, i predsjednica IEDC Alumni Kluba Slovenija, predstavila je ključnih pet mega-trendova koji će imati najveći utjecaj na regiju i na žene - kako u ulozi nositeljica tih trendova, tako i u ulozi potrošača. Naglasila je sljedeće trendove: starenje stanovništva, zdravlje i dobrobit, bitka za talente, pojava novih medija i novih inovativnih poslovnih modela.

- Žene kao lideri sve su prisutnije i na popisima najbogatijih i najuspješnijih ljudi. I to je nešto za što se moramo boriti i u budućnosti!

Žene, nemojte čekati da vas nagrade i zapaze. Zauzmite se za sebe!

Na okruglom stolu koji je vodio prof. Pierre Casse, predstojnik katedre za voditeljstvo IEDC-Poslovne škole Bled, sudjelovale su:

1. dr. Anna Elisabeth Prinz, veleposlanica Njemačke u Sloveniji, koja je rekla: - Glavna motivacija svakog lidera morala bi biti način poboljšavanja života naše djece. Naime, pohlepa ne stvara sreću nego samo povećava želje i pohlepu.

2. Anastasia Sideri, Coca-Cola Central & Southern Europe, Grčka: - Istinska vrijednost uravnotežene zastupljenosti spolova rezultat je čarobne formule: ženska empatija i tankoćutnost, uz izniman osjećaj za višezadaćnost i prilagodljivost.

3. Sasha Bezuhanova, MoveBG, Bugarska: - Žene su već mnoštvo puta dokazale da znaju voditi, da se odlično snalaze u kritičnim situacijama i jasno je da je uloga žena kako u Europi tako i u cijelom svijetu općenito sve izraženija.

4. Ljerka Puljić, Agrokor, Hrvatska: „Vjerujem u jednakopravnost spolova, ali ne i u jednakost. Žene i muškarci se nadopunjuju i zajedno činimo savršene timove. I još samo jedan savjet mladima: Žene, nikad ne čekajte da vas nagrade - zahtijevajte to! Borite se za sebe!

Svijet bi bio bolji kad bi više muškaraca razmišljalo poput žena

Drugi dan konferencije, čija je moderatorica bila je predstojnica katedre IEDC Coca-Cola katedre za održivi razvoj prof. Mollie Painter Morland, predavala je glavna predavačica konferencije, dr. Susan Madsen, Utah Valley University, SAD, autorica globalnog istraživanja o ženskom liderstvu i autorica serije knjiga o lidericama. U svojoj posljednjoj knjizi „Women and leadership around the world“ (Žene i liderstvo u svijetu) posebno je poglavlje namijenila studiji slučaja dr. Purg.

- Slovenija je ponosna što ima osobu kao što je prof. dr. Danica Purg koja je ime Slovenije pronijela ne samo Europom već i cijelim svijetom.

"Više nego ikad prije važno je da timovi lidera budu spolno ujednačen", vjeruje dr. Susan Madsen, Utah Valley University.

- Zastupljenost žena na vodećim položajima donosi brojne pogodnosti za organizacije i za poduzeća: bolje poslovanje poduzeća, povećanje profitabilnosti, brže smanjivanje dugova, manju mogućnost za nesolventnost poduzeća, sklapanje manje rizičnih poslova, bolje kotiranje na burzi, višu svijest o društvenoj odgovornosti. Svijet bi bio bolji kad bi više muškaraca razmišljalo poput žena.

Dr. Madsen je također vodila raspravu „Primjeri - utjecajne žene“ gdje su vlastite priče ispričale Gordana Kovačević, predsjednica uprave, Ericsson Nikola Tesla, europska parlamentarka Tanja Fajon, prof. dr. Danica Purg, direktorica i dekanica IEDC-Poslovne škole Bled, kojoj je, kao jedinoj Slovenki, u raspravi namijenila studiju slučaja. Zajednička nit svih triju životnih priča bila je - hrabrost.

Slijedilo je predstavljanje kreativnih radionica na temu ženskog poduzetništva, spolne jednakosti, novih poslovnih modela, s naglaskom na digitalizaciji i generaciji mladih žena lidera.

Na završnom okruglom stolu o učinkovitom sudjelovanju među ženama, koji je vodila Mirella Visser, Centre for Inclusive Leadership, Nizozemska, sudjelovale su:

dr. Bola Olabisi, Global Women Inventors & Innovators Network,  Velika Britanija: - Zanemariti pitanje spolne (ne)jednakosti na vodećim položajima znači preuzeti odgovornost za društvene i gospodarske posljedice takvog postupanja. Naime, doprinos inovativnih i poduzetničkih žena društvu u cjelini i poduzećima i organizacijama je višestruk.

Sonja Lokar, Ženski lobi Slovenije: - Žene moraju biti braniteljice izborenih prava, pa i aktivni igrači koji radikalno reagiraju na ključne izazove suvremenosti kao što je prijetnja demokraciji od strane međunarodnih financijskih oligarha, nemiri i ratne i klimatske promjene.

Malin Rogström, Implement Diversity AB: „Potrebno nam je više žena uzora koje mijenjaju vodeće uloge i više muškaraca koji ozbiljno vjeruju u prednosti ženskog vodstva te ga iskreno podupiru.

Mirella Visser je zaključila: - Svaka bi žena trebala imati sljedeću misiju: neću više samo reagirati na promjene, već ću mijenjati svijet.

Na kraju krajeva, poznata vam je izreka: - Tko ne sjedi za stolom za kojim se odlučuje, taj je na jelovniku, zar ne?

IEDC-Poslovna škola Bled organizirala je konferenciju ‘Žene lideri, čimbenici promjena u Europi‘ u suradnji s IEDC Coca-Cola katedrom za održivi razvoj te Europskim centrom za vodstvo (The European Leadership Centre), pod pokroviteljstvom Nove KBM.

Robert Senica, predsjednik uprave Nove KBM, naglasio je: - U Novoj KBM smo svjesni da su poslovanje i rad u skladu sa smjernicama socijalne odgovornosti i održivog razvoja važni za budući razvoj i uspješnost kako banke tako i okoline u kojoj djelujemo. Među našim je smjernicama također i uključivanje žena u poslovanje banke i poticanje njihovog stručnog razvoja. Među djelatnicima naše banke je oko 77 % suradnica, a i odgovorne vodeće i direktorske položaje većinom zauzimaju suradnice. Međunarodna konferencija Women Leadership potiče žensko liderstvo i uči primjerom. To je također u skladu s vrijednostima i ciljevima Nove KBM, pa smo zbog toga odlučili ove godine dati podršku konferenciji.

26. travanj 2024 03:28