Tržište kapitala
StoryEditor

Azijske burze oslabile, euro pod pritiskom

19. Svibanj 2014.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale jer zbog usporavanja rasta kineskog gospodarstva ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama, dok je euro pod pritiskom jer se očekuje daljnje labavljenje monetarne politike u eurozoni.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,1 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Hong Kongu, Šangaju i Australiji pale između 0,1 i 1 posto.

U Singapuru su blago porasle, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,3 posto.

Azijski ulagači najviše se plaše daljnjeg usporavanja rasta kineskog gospodarstva, nakon što su tamošnje monetarne vlasti postrožile uvjete međubankarskog kreditiranje kako bi spriječile rizik od širenja tzv. ‘bankarstva u sjeni‘.

U prilog tržištima ne idu ni naznake sporog rasta ostalih najvećih svjetskih gospodarstava, od SAD-a do eurozone.

„Američki su pokazatelji definitivno slabiji nego što se očekivalo, a slična je situacija i u Kini, gdje podaci ukazuju na slabljenje potražnje. Zbog toga se na tržišta vratio osjećaj nesigurnosti“, poručuju analitičari Credit Agricole banke u bilješci klijentima.

Zbog sporog rasta gospodarstva eurozone i niske inflacije, Europska središnja banka posljednjih tjedana šalje signale da bi već u lipnju mogla dodatno olabaviti monetarnu politiku.

Zbog toga je na valutnim tržištima europska valuta pod pritiskom.

Doduše, jutros je tečaj eura provirio iznad razine od 1,37 dolara, dok je u petak iznosio 1,3695 dolara, no analitičari očekuju da bi uskoro mogao ponovno zaroniti prema 1,3648 dolara, najnižoj razini u dva i pol mjeseca.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura skliznula je na 138,90 jena, dok je u petak iznosila 139,05 jena.

I dolar je oslabio prema ‘japancu‘, pa mu je tečaj pao sa 101,50 jena, koliko je iznosio u petak, na 101,40 jena.

03. svibanj 2024 18:25